Thursday, September 17, 2015

στάσου, μύγδαλα (almond, Prunus amygdalus dulcis)

(για Ελληνικά, μεταφερθείτε προς τα κάτω)

Almond tree is coming from Eastern Russia and Caucasus and is cultivated in the Mediterranean for the past 5,000 years. In ancient Greece they used to eat almonds with honey, great candies of this period of time, while they were receiving almond oil  from the bitter almonds to use it in perfumes and lotions. It blooms in February; rumors say that if the almond tree blooms in January, it is a sign that the cold will last long enough😱😱 and the harvesting starts from August.

Almond seeds are rich in proteins and oils, sugars 5% -6%, water, cellulose, calcium, magnesium, iron, phosphorus, potassium, sodium, sulfur, gum.
Bitter almonds cannot be eaten because they release amygdalin, a bitter poisonous substance, which breaks down and releases hydrogen cyanide in return.

my almonds #1
From the almond seed we get its wonderful milk, which is rich in calcium, liposoluble vitamins A and E that act as antioxidants, B-complex vitamins that help in cellular breathing, vitamin D which helps in the development of teeth and bones but also stimulates and the immune system. Low in fat and I must mention that it is "good" fat, monounsaturated fatty acids, low in carbohydrates.

Almond oil has significant anti-aging and healing properties for the skin as it is rich in vitamins E and K, rich in palmitic, oleic and linoleic acids that stimulate the skin as well as trace minerals such as zinc and iron, essential for balancing the functions of the skin.
Almond extract, apart from the wonderful fragrance that gives us in our cosmetics, it is also an excellent ingredient for pastry!

recipes with almond







Stella Crown©

στάσου μύγδαλα!
Περί ης ο λόγος, αμυγδαλιά. Ανάμεσα στα τόσα "αφιερώματα" (επική σκηνή με Βόγλη, εδώ) για τη νυφούλα του χιονιά, δεν θα μπορούσα να μην επιλέξω τον Δροσίνη, ο οποίος ύμνησε την αμυγδαλιά, αποδίδοντάς της ίσως την ωραιότερη καντάδα όλων των εποχών..



“Ετίναξε την ανθισμένη αμυγδαλιά 
με τα χεράκια της 
και γέμισ' από άνθη η πλάτη, η αγκαλιά και τα μαλλάκια της.
Και γέμισ' από άνθη...
Μα σαν την είδα χιονισμένη την τρελή, 
γλυκά τη φίλησα, 
της τίναξα τ' άνθη από την κεφαλή και τηνε φίλησα
Της τίναξα όλα τ' άνθη...
"Τρελή είσαι αν θες να φέρης στα μαλλιά σου τη χιονιά, 
τι τόσο βιάζεσαι;
Μονάχη της θάρθη η  βαρυχειμωνιά, δεν το στοχάζεσαι;"

Η αμυγδαλιά, το δέντρο που καλλιεργείται στη Μεσόγειο τα τελευταία 5.000 χρόνια, κατάγεται από την Ανατολική Ρωσία και τον Καύκασο, ενώ η καλλιέργειά της είναι γνωστή ήδη από την αρχαιότητα. Στην αρχαία Ελλάδα έτρωγαν τα αμύγδαλα με μέλι, σπουδαίο γλύκισμα της εποχής ενώ από τα πικραμύγδαλα έβγαζαν το αμυγδαλέλαιο για να το χρησιμοποιήσουν σε αρώματα και πομάδες. Ανθίζει τον Φλεβάρη, φήμες λένε πως αν ανθίσει Ιανουάριο, είναι σημάδι πως το κρύο θα κρατήσει αρκετά ακόμα και καρποφορεί... τώρα τί να σας πω, η δικιά μου αποδίδει καρπους από τα μέσα Αυγούστου, είναι προφανές πως έχει να κάνει με το κλίμα.

Το αμύγδαλο είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες και έλαια, σάκχαρα 5%-6%, νερό, κυτταρίνη, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, νάτριο, θείο, κόμμι.
Τα πικραμύγδαλα δεν τρώγονται διότι, απελευθερώνεται αμυγδαλίνη, πικρή δηλητηριώδης ουσία, η οποία διασπάται και απελευθερώνει με τη σειρά της, υδροκυάνιο. Δηλητηριώδες μεν, με υπέροχο άρωμα δε..
Από το αμύγδαλο παίρνουμε το υπέροχο γάλα του, το οποίο είναι πλούσιο σε ασβέστιο, λιποδιάλυτες βιταμίνες Α και Ε που λειτουργούν ως αντιοξειδωτικά, βιταμίνες του συμπλέγματος Β οι οποίες βοηθούν στην κυτταρική αναπνοή, βιταμίνη D η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη δοντιών και οστών αλλά τονώνει και το ανοσοποιητικό. Χαμηλό σε λιπαρά και εδώ να αναφέρω πως πρόκειται για “καλά” λιπαρά, τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα αλλά και χαμηλό σε υδατάνθρακες. 

(Εδώ και χρόνια έχω σταματήσει την κατανάλωση αγελαδινού γάλακτος κυρίως γιατί οι αγελάδες τρέφονται πλέον με 90% μεταλλαγμένες τροφές και πίνω πλέον γάλα αμυγδάλου ή καρύδας ή φουντουκιού- ιδέα που μου έδωσε ένας φίλος, αλλά για το φουντούκι θα μιλήσω σε άλλο ποστ)

Το έλαιο που προέρχεται από τους καρπούς, το γνωστό, σε όλους μας, αμυγδαλέλαιο, διαθέτει σημαντικές αντιγηραντικές και επουλωτικές ιδιότητες για την επιδερμίδα καθότι είναι πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Κ, πλούσιο σε παλμιτικό, ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ τα οποία τονώνουν την επιδερμίδα καθώς και ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και ο σίδηρος, απαραίτητα για την εξισορρόπηση των λειτουργιών της επιδερμίδας.
my almonds #2
Το εκχύλισμα αμυγδάλου εκτός από το υπέροχο άρωμα που μας δίνει στα καλλυντικά μας, είναι εξαιρετικό συστατικό για τη ζαχαροπλαστική, αυτή την πληροφορία δεν την γνώριζα, μου το είπε πριν λίγο η μητέρα μου (σας έχω πει πως είναι σεφ κι αυτή και ο αδερφός μου ε; τί όχι; οκ, σε άλλο ποστ και αυτό, προς το παρόν πατήστε εδώ και εδώ, να δείτε μία από τις επιχειρήσεις μου- μαζέψτε σάλια, κλείστε στόμα).
Stella Crown©