Sunday, October 11, 2015

diy olive oil & donkey’s milk melt & pour soap

σαπούνι melt & pour με αγουρέλαιο & γάλα γαϊδούρας
olive oil & donkey's milk melt & pour soap
Πριν ξεκινήσω αυτή την ανάρτηση, θα ήθελα να ευχαριστήσω από εδώ, όλους όσοι μας παρακολουθείτε και έχετε συνδράμει στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε έναν εναλλακτικό τρόπο περιποίησης σώματος χρησιμοποιώντας όσο το δυνατόν, αγνά υλικά. Επίσης να ευχαριστήσω τους ανθρώπους και τις εταιρείες που εμπιστεύτηκαν εμένα και την ομάδα μου και ξεκινήσαμε, σε χαλεπούς καιρούς, συνεργασίες που πάνε κόντρα στα σημεία των καιρών. Η ανταπόκρισή σας είναι συγκινητική!

Σήμερα πάμε ένα βήμα παρακάτω και θα αρχίσουμε σιγά σιγά να δίνουμε μια άλλη μορφή στα σαπούνια μας. Οι περισσότεροι που ασχολούνται με τα καλλυντικά, γνωρίζουν ήδη την διαδικασία που θα παρουσιάσω παρακάτω, είναι μια πολύ απλή τεχνική, έτσι για να παίξουμε λίγο. Αν κάτι μας προσφέρει η μέθοδος melt & pour εκτός από καθαρισμό και ενυδάτωση, είναι το παιχνίδι που κάνει την όλη διαδικασία πιο ενδιαφέρουσα και συναρπαστική. Και το κυριότερο, η διαδικασία παρασκευής δεν έχει καμία επικινδυνότητα.
Σε αυτή τη συνταγή χρησιμοποίησα αγουρέλαιο γιατί περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου σε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό καθώς επίσης μέταλλα και πολυφαινόλες τα οποία προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες. Βοηθάει στον καθαρισμό χωρίς να επιτρέπει στο σαπούνι να αφυδατώνει την επιδερμίδα. Χρησιμοποίησα επίσης γάλα γαϊδούρας σε σκόνη γιατί αναζωογονεί το δέρμα και βοηθά στην καλύτερη οξυγόνωση των κυττάρων. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6,D και E ενώ παράλληλα αποτελέι πλούσια πηγή ασβεστίου, μαγνησίου, φωσφόρου, νατρίου, σιδήρου και ψευδαργύρου.

υλικά:
για τη λευκή βάση σαπουνιού
35 γρ. λευκή βάση σαπουνιού χωρίς SLS
χρώμα ζαχαροπλαστικής επιλογής

για τη διάφανη βάση σαπουνιού
100 γρ. διάφανη βάση σαπουνιού χωρίς SLS
10 γρ. γάλα γαϊδούρας σε σκόνη
3 γρ. αγουρέλαιο
2,5 γρ. άρωμα τροφίμου επιλογής (εγώ χρησιμοποίησα μήλο, σύκο, γάλα αμυγδάλου)

εργαλεία:
φυλλαράκια ρηχό καλούπι
καλούπι σιλικόνης ορθογώνιο ή στρογγυλό ή τετράγωνο
επιφάνεια κοπής
μαχαίρι
2 ποτήρια ζέσεως
ηλεκτρονικό θερμόμετρο
ηλεκτρονική ζυγαριά 
αναδευτηράκι χειρός (αυγοδάρτης)
μαγειρική μεμβράνη
ψεκαστικό με οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν
 • Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία παρασκευής, αποστειρώνουμε εργαλεία, καλούπια και επιφάνεια εργασίας.
 • Κόβουμε και ζυγίζουμε τη λευκή βάση σαπουνιού, ώστε να έχουμε 35 γρ. Ξανακόβουμε σε κυβάκια, τα οποία ρίχνουμε στο ένα ποτήρι ζέσεως και τοποτετούμε σε bain marie, με σιγανη φωτιά. 
 • Αφού λιώσουν, ανακατεύουμε λίγο με τον αυγοδάρτη για να βεβαιωθούμε ότι έχει λιώσει καλά και αποσύρρουμε από τη φωτιά.
 • Προσθέτουμε το χρώμα ζαχαροπλαστικής που επιλέξαμε, ανακατεύουμε καλά και ψεκάζουμε με οινόπνευμα για να εξαφανίσουμε τυχόν φυσαλίδες. Ψεκάζουμε πάλι με οινόπνευμα το ρηχό καλούπι μας με τα φυλλαράκια, χυτεύουμε το σαπούνι, ψεκάζουμε ξανά και περιμένουμε να στερεοποιηθούν. Το καλούπι που χρησιμοποίησα είναι αυτό:
 • Εάν το καλούπι είναι μονό, για μια δόση δηλαδή (βγαίνει και σε διπλό και σε τετραπλό), θα περισσέψει σίγουρα αρκετό σαπούνι. Ένας γρήγορος τρόπος είναι μόλις χυτεύσετε την πρώτη δόση, τοποθετείστε το καλούπι με το σαπούνι στο ψυγείο για 2- 3 λεπτά. Ξεκαλουπώνετε και χυτεύετε την επόμενη δόση. Αυτό θα γίνει 4-5 φορές μέχρι να χρησιμοποιήσετε όλο το σαπούνι. Όση ώρα το καλούπι είναι στο ψυγείο, το υπόλοιπο σαπουνιού διατηρείται ρευστό στο bain marie. Για να αποφύγετε όλη αυτή τη φασαρία, καλύτερα να προμηθευτείτε περισσότερα καλούπια.
 • Στη συνέχεια, παίρνουμε τη διάφανη βάση σαπουνιού, ζυγίζουμε και κόβουμε σε κύβους. Τοποθετούμε τους κύβους σαπουνιού στο bain marie με σιγανή πάντα φωτιά.
 • Περιμένοντας να λιώσει, ελέγχουμε με το θερμόμετρο και ανακατεύουμε ελαφρα κατά διαστήματα ώστε να βοηθήσουμε το σαπούνι να λιώσει γρηγορότερα. 
 • Όταν φτάσει στους 60 βαθμούς Κελσίου, αποσύρρουμε το σαπούνι από τη φωτιά και ανακατεύουμε με το αναδευτηράκι χειρός, μέχρι να βεβαιωθούμε ότι έχει λιώσει καλά η σαπωνόμαζα, χωρίς να έχουν μείνει μικρά κομμάτια.
 • Προσθέτουμε το αγουρέλαιο και ανακατεύουμε ξανά. 
 • Στους 55 βαθμούς Κελσίου προσθέτουμε το άρωμα. Ανακατεύουμε πάλι.
 • Ψεκάζουμε με οινόπνευμα το καλούπι σιλικόνης που διαλέξαμε, ρίχνουμε λίγη λιωμένο σαπούνι, ίσα για να καλύψει τον πάτο του καλουπιού, ψεκάζουμε με οινόπνευμα πάλι για να απομακρυνθούν οι φυσαλίδες. 
 • Μόλις παγώσει λίγο, τοποθετούμε τα φυλλαράκια μας, ψεκάζουμε με οινόπνευμα, ρίχνουμε το υπόλοιπο σαπούνι και ψεκάζουμε με το οινόπνευμα ξανά.
 • Περιμένουμε να κρυώσει και να στερεοποιηθεί το σαπούνι. Αυτό μπορεί να διαρκέσει από 15’ με 1 ώρα ή και παραπάνω, ανάλογα με την θερμοκρασία περιβάλλοντος.
 • Αν βιάζομαι, βάζω το καλούπι στο ψυγείο για λίγα λεπτά.
 • Ξεκαλουπώνουμε και τυλίγουμε το σαπούνι με μαγειρική μεμβράνη για να μη χάσει το άρωμα και την υγρασία του.
 • Το σαπούνι που θα προκύψει, θα ζυγίζει περίπου 100 γρ. και γεμίζει μία θήκη στο καλούπι σιλικόνης, αν η φόρμα του είναι για σαπούνια τέτοιας ποσότητας. Εάν θέλετε περισσότερα σαπούνια, τότε απλά θα πολλαπλασιάσετε τις δοσολογίες.
 • Το σαπουνι αυτό είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους επιδερμίδας. 

Stella Crown©