Wednesday, February 17, 2016

καρότο, οφέλη & ιδιότητες (carrot, Daucus carota)

carrots in different shades
Το ξέρατε πως το πρωταρχικό χρώμα του καρότου ήταν το μωβ; Ειδικοί Αιγυπτιολόγοι, παρουσίασαν πως απεικονίζεται μωβ σε αιγυπτιακούς τάφους!  Αργότερα, πολλοί καλλιεργητές προσπάθησαν να δημιουργήσουν διάφορες ποικιλίες όπως η άσπρη, η κόκκινη και η κίτρινη, ενώ την διάσημη πορτοκαλί βερσιόν μας την πρόσφεραν οι Ολλανδοί διασταυρώνοντας τις ποικιλίες μεταξύ τους. Η μωβ ποικιλία καλλιεργείται ακόμα πάραυτα :) 

Ο σταφυλίνος ο κηπευτός κατά τον Διοσκουρίδη, είναι γνωστότατος σε όλη την Ευρώπη, διετής ή μονοετής, ανθίζει Ιούνιο- Αυγουστο με χρησιμοποιούμενα μέρη, τους καρπούς και τις ρίζες. Τρώγεται ωμός ή μαγειρεμένος, χρησιμοποιείται όμως και για τις καλλυντικές του ιδιότητες.
#diy carrot oil
Το καρότο είναι πλούσιο σε ανόργανα συστατικά, όπως ασβέστιο, σίδηρο, φώσφορο, μαγνήσιο, νάτριο, κάλιο μαγγάνιο, περιέχει επίσης σάκχαρα, πηκτίνη, λιπαρά οξέα, βιταμίνες C, B1, B2, D και Ε, έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ το κιτρινοκόκκινο χρώμα του οφείλεται στην έντονη παρουσία της προβιταμίνης Α (καροτίνη). Η συνέργεια των παραπάνω συστατικών, το καθιστούν θεραπευτική βόμβα είτε καταναλωθεί μέσω βρώσης είτε στην περιποίηση της επιδερμίδας μας.

Από το καρότο, λαμβάνουμε το καροτέλαιο, το οποίο μπορούμε να παράγουμε και μόνοι μας μέσω εκχύλισης. Θεωρείται από τα κορυφαία λάδια περιποίησης, ενυδατώνει και θρέφει σε βάθος, συμβάλει αποτελεσματικά στην αναγέννηση της επιδερμίδας, αναζωογονεί τα μαλλιά αλλά έχει και υψηλό αντιηλιακό δεικτη, γι’ αυτό και συμμετέχει σχεδόν πάντα σε αντιηλιακά προϊόντα. Καταπραΰνει και εμποδίζει ερεθισμούς, επουλώνει και αναπλάθει, συσφίγγει την επιδερμίδα, διατηρεί την ελαστικότητά της και καταπολεμά τις ελευθερες ρίζες που είναι υπεύθυνες για την πρόωρη γήρανση.
carrot seed essential oil
Οι σπόροι του καρότου μας προσφέρουν το εκπληκτικό αιθέριο έλαιό τους, το οποίο είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες, τονωτικό και αντιρυτιδικό. Άχρωμο με έντονο γήινο άρωμα.

Τόσο το καροτέλαιο όσο και το αιθέριο καρότου, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε ενυδατικά και αντιγηραντικά προϊόντα, σε αντιηλιακά σκευάσματα, σε σαπούνια και βάλσαμα για τα χείλη, χρησιμοποιούνται ευρέως και σε προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας και των ραγάδων.

συνταγές με καρότο
🌱 έλαιο σώματος κατά της κυτταρίτιδας

🌱 σαπούνι με φυσική λούφα κατά της κυτταρίτιδας

🌱 ενυδατικές καραμέλες σώματος

Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα το