Thursday, February 25, 2016

ελίχρυσος, το αθάνατο φυτό της Μεσογείου (helichrysum)

ελίχρυσος Κυθήρων (helichrysum amorginum)
Αυτοφυές της Μεσογείου, αναπτύσσεται σε ξηρό περιβάλλον, περιλαμβάνει πάνω από 600 είδη ενώ στην Ελλάδα βρίσκουμε περίπου δέκα. Το όνομα “ελίχρυσος” προέρχεται από τις λέξεις “ελίσσω” και “χρυσός” και αφορά τα χρυσοκίτρινα άνθη του φυτού, ένα φυτό το οποίο χρειάζεται ηλιόλουστο κλίμα για να ανθίσει. Ονομάζεται, επίσης, “αθάνατος” καθώς διατηρεί τη φρεσκάδα και την ομορφιά του ακόμα κι αν κοπεί αλλά και “αμάραντος” αφού δεν μαραίνεται ποτέ. Το όνομα “σεμπρεβίβα” προκύπτει ετυμολογικά από τις ιταλικές λέξεις "sempre" (=πάντα) και "vivere" (=ζω), το φυτό δηλαδή που ζει για πάντα. 

Είναι ήδη γνωστό από την αρχαιότητα, για την ισχυρή επουλωτική του δράση, καθώς οι Έλληνες πολεμιστές το χρησιμοποιούσαν συχνά μετά από μάχες για να θεραπεύσουν τις πληγές τους και να αποφύγουν τυχόν μολύνσεις.
ελίχρυσος ο ιταλικός (helichrysum italicum)
Το αιθέριο έλαιο του ελίχρυσου είναι ιδανικό για αιματώματα, φλεβίτιδες, κιρσούς, αρθρίτιδα, ηπατίτιδα, ηπατοκυταρική ανεπάρκεια, πληγές, έκζέματα, ακμή και ψωρίαση αφού είναι αντιφλεγμονώδες και αντισπασμωδικό, επουλωτικό, αντικαταρροϊκό και αντιπηκτικό, βλεννολυτικό, εξαφανίζει αιματώματα (παλαιά και νέα), ρυθμίζει τη χοληστερίνη και διεγείρει την ανανέωση των κυττάρων του ήπατος. 
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για τη χρήση του.
immortelle (helichrysum angustifolia)
Ως προς την καλλυντική του χρήση, ο ελίχρυσος πραγματικά αποτελεί μια ανεκτίμητη αξία. Ιδανικός για ρυτίδες, ραγάδες, ουλές, ακμή και μαύρους κύκλους! Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, συσφίγγει τους πόρους της επιδερμίδας, αναπλάθει τους ιστούς, ελαττώνει τη διαστολή των αγγείων, μειώνει κοκκινίλες και κύκλους, είναι ηρεμιστικό, αποχρεμπτικό, λιπολυτικό και σμηγματολυτικό. 
Τον βρίσκουμε σε μορφή αιθέριου ελαίου και ανθόνερου.
Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το