Sunday, February 21, 2016

χοχόμπα, θεραπεία & ενυδάτωση (jojoba, Chinensis simmondsia)

jojoba bush
Θαμνώδες πολυετές φυτό, εγγενές του βορειοδυτικού Μεξικό και της νοτιοδυτικής περιοχής των ΗΠΑ, ανήκει στην οικογένεια Simmondsiaceae, της ταξης Caryophyllales το οποίο σήμερα καλλιεργείται και στο Περού, στην Αργεντινή, στο Ισραήλ. Οι γηγενείς λαοί της Αμερικής χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του φυτού στο φαγητό τους ενώ το λάδι από τους καρπούς χρησίμευε τόσο ως καλλυντικό όσο και ως επουλωτικό φάρμακο.

Σήμερα, χρησιμοποιούμε ευρέως το έλαιο χοχόμπα, κυρίως στη βιομηχανία καλλυντικών για την περιποίηση της επιδερμίδας ενώ παράλληλα χρησιμοποιείται για φαρμακευτικούς λόγους αλλά και ως μονωτικό υλικό σε μπαταρίες, απορρυπαντικά, ως βιοντίζελ κ.ά. Έγινε διάσημο τη δεκαετία του 1970, όταν απαγορεύτηκε η φαλαινοθηρία και το λάδι φαλαινών δεν ήταν πλέον διαθέσιμο. 
jojoba fruits
Το χρώμα του ελαίου χοχόμπα, έχει εντυπωσιακό χρυσοκίτρινο χρώμα, μετά από τη διύλιση όμως είναι άοσμο και άχρωμο. Αποτελείται στην πραγματικότητα από εστέρες κεριού- πρόκειται λοιπόν για υγρό φυτικό κερί το οποίο στην ουσία, προσομοιάζει με το σμήγμα του ανθρώπινου σώματος και γι’ αυτό μπορεί να εισχωρήσει στην επιδερμίδα ευκολότερα από κάθε άλλο έλαιο. Απορροφάται άμεσα και γρήγορα και δεν αφήνει λιπαρότητα, είναι απόλυτα φυσικό ενυδατικό και αποτελεί περιβαλλοντικό φράγμα για την προστασία της επιδερμίδας. Ξεγελάει το δέρμα στο να παράγει λιγότερο φυσικό σμήγμα γι’ αυτό και είναι απαραίτητο συστατικό στις θεραπείες κατά της ακμής. Είναι ιδανικό για τις λιπαρές αλλά και για τις ξηρές/ ώριμες επιδερμίδες.
jojoba oil
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε, μέταλλα και λιπαρά οξέα, διαθέτει άριστες αντιμυκητιακές, αντιβακτηριδιακές, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Mειώνει τις ρυτίδες, τονώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας, προσφέρει θρέψη και ενυδάτωση, αντιμετωπίζει δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα και ψωρίαση. Επίσης, διαθέτει φυσικό δείκτη προστασίας από τον ήλιο SPF 5, χρησιμοποιείται άφοβα στην περιοχή των ματιών, είναι ιδανικό για την περιποίηση μαλλιών και αποτελεί το ιδανικό λάδι για μασάζ αρκεί να αναμειχθεί και με κάποιο άλλο έλαιο, λόγω του ότι απορροφάται πολύ γρήγορα. Ως μυκητοκτόνο χρησιμοποιείται και σε προϊόντα για “το πόδι του αθλητή”. 

συνταγές με jojoba
🌿 αντρική κρέμα για μετά το ξύρισμα με κάνναβη & έκκριμα σαλιγκαριού

🌿 έλαιο σώματος κατά της κυτταρίτιδας

🌿 εξισορροπιστική & αποτοξινωτική μάσκα προσώπου με πράσινη άργιλο

🌿 έλαια θεραπείας & επανόρθωσης μαλλιών

Stella Crown©