Monday, February 8, 2016

δέντρο karité, βούτυρο & ιδιότητες (shea tree & butter, Vitellaria paradoxa)

Ένα από τα πλέον γνωστά συστατικά φυσικών προϊόντων, διάσημο από την εποχή της αρχαίας Αιγύπτου, με ολόενα αυξανόμενη ζήτηση, είναι το βούτυρο καριτέ. Η ονομασία του προέρχεται από τη Σενεγαλέζικη λέξη “ghariti” που σημαίνει “ιερό” ενώ αργότερα απόδόθηκε μέσω των Γάλλων ως “κarité”. 
the shea tree
Το ιερό δέντρο ευδοκιμεί στην Δυτική και Κεντρική Αφρική, όπου για αιώνες το χρησιμοποιούσαν οι γυναίκες για να διατηρήσουν την επιδερμίδα τους απαλή και για να την προστατεύσουν από το ξηρό κλίμα της περιοχής. Μπορεί να φτάσει έως και τα 15 μέτρα σε ύψος και θεωρείται υπεραιωνόβιο (όπως η ελιά μας) ενώ για να μπορέσει να παράγει τους καρπούς του, χρειάζεται περίπου χίλια χιλιοστά ετήσιας βροχόπτωσης.

Ο καρπός είναι βρώσιμος και θρεπτικός γι’ αυτό και χρησιμοποιείται τόσο για καλλυντική χρήση όσο και στην μαγειρική. Έχει ενταχθεί στα προστατευόμενα είδη της Διεθνούς Ένωσης για τη Διατήρηση της Φύσης.
shea seeds
Το βούτυρο, περιέχει στη σύνθεσή του μεγάλες ποσότητες ακόρεστων λιπαρών οξέων (ω6 και ω9), περιέχει όμως και κορεσμένα, όπως στεατικό και παλμιτικό οξύ, συστατικά τα οποία προσδίδουν καταπληκτικές ενυδατικές ιδιότητες όπως αύξηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και διατήρηση της φυσικής υγρασίας. Είναι πλούσιο σε φυτοστερόλες, κατεχίνες και βιταμίνες A, D, E, F, η συνέργεια των οποίων προσφέρει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, αυξάνει την άμυνα της επιδερμίδας ενάντια στη μόλυνση και την ηλιακή ακτινοβολία, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες (άρα λειτουργεί και ως αντιγηραντικός παράγοντας) και βοηθάει στους ερεθισμούς, στα εκζέματα και άλλες δερματικές παθήσεις.
shea butter
Συνήθως χρησιμοποιείται σε κρέμες για ραγάδες, σε αντιγηραντικά προϊόντα, σε ενυδατικές κρέμες για πρόσωπο, χέρια και σώμα, θρέφει το ξηρό δέρμα, συμμετέχει σε προϊόντα για προστασία των χειλιών αλλά και σε θρεπτικές μάσκες μαλλιών (τονώνει την κερατίνη). Χρησιμοποιείται άνετα μόνο του.