Tuesday, March 15, 2016

καρύδα, η πολυχρηστική (coconut, Cocos nucifera)

coconut tree
Προέρχεται από τον κοκοφοίνικα και ανήκει στην οικογένεια των Arecaceae. Πατρίδα της, η νοτιοανατολική Ασία όπου εκεί, υπήρξε η κύρια πηγή λίπους στη διατροφή των ανθρώπων για γενεές ολόκληρες. Σε εμάς έφτασε μέσω Ισπανών και Πορτογάλων εξερευνητών τον 16ο αιώνα, οι οποίοι και τη βάφτισαν “coconut”, όπου “coco” σημαίνει “πρόσωπο της μαϊμούς” (εξαιτίας των ανοιγμάτων στη βάση της).

Από την καρύδα χρησιμοποιούμε το νερό, το γάλα, το έλαιο και τη ζάχαρη, ο κορμός του κοκοφοίνικα χρησιμοποιείται για ξυλεία ενώ με τα φύλλα κατασκευάζονται καλάθια και σκεπές σπιτιών.
coconut water
Το νερό καρύδας είναι το γλυκό διάφανο υγρό που βρίσκεται στο εσωτερικό όταν ο καρπός είναι ακόμα άγουρος. Θρεπτικό και δροσιστικό ρόφημα το οποίο αποτελείται από νερό κατά 95% ενώ το υπόλοιπο 5% περικλείει φυτικές ίνες, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, υδατάνθρακες, φολικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία. Η κατανάλωση του νερού καρύδας συμβάλει σημαντικά στην υγεία μας καθώς ενυδατώνει σε βάθος τον οργανισμό- το αγαπούν πολύ οι αθλητές καθώς είναι το ιδανικό φυσικό ισοτονικό ποτό, εξισορροπεί το ph, βοηθάει στην καλή λειτουργία του κυκλοφορικού αλλά ενεργοποιεί και τον μεταβολισμό, συμβάλοντας στο κάψιμο λίπους. Είναι διουρητικό, βοηθάει στη διαδικασία της πέψης, δυναμώνει οστά και μύες και καταπολεμά άγχος και κατάθλιψη.

Είναι επίσης, ιδανικό για την περιποίηση επιδερμίδας και μαλλιών. Ενυδατώνει σε βάθος την επιδερμίδα, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, συνεπώς και τη γήρανση, είναι αντιμικροβιακό, αντιοξειδωτικό και αντιφλεγμονώδες, ενώ όταν χρησιμοποιείται στα μαλλιά τονώνει τους θύλακες των τριχών, αντιμετωπίζει την τριχόπτωση, δυναμώνει ρίζα και άκρες, δίνει ελαστικότητα και εξαφανίζει το φριζάρισμα και την ξηρότητα. Το νερό αυτό, καθώς ωριμάζει η καρύδα, μετατρέπεται στη λευκή σάρκα που βλέπουμε εσωτερικά από την οποία παράγεται το γάλα της.
coconut milk
Το γάλα καρύδας περιέχει με τη σειρά του πολλά κορεσμένα λιπαρά, πρωτεΐνες, φυτοστερόλες, σάκχαρα, υδατάνθρακες, βιταμίνες Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, Β9, C, E και Κ καθώς και πλήθος μεταλλικών στοιχείων. Ομοίως με το νερό καρύδας, παρέχει αντιβακτηριακές, αντιφλεγμονώδεις, αντιγηραντικές, μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες. Τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, βοηθά στην απώλεια βάρους, ενισχύει το νευρικό αλλά και το κυκλοφορικό σύστημα, μειώνει τη χοληστερίνη, ανακουφίζει από τα συμπτώματα της αρθρίτιδας και ενισχύει στο μέγιστο οστά και δόντια. 

Τονώνει τα μαλλιά μας με τον ίδιο τρόπο που τονώνει και το νερό καρύδας ενώ, όσον αφορά την επιδερμίδα, εκτός από τη βαθιά ενυδάτωση που προσφέρει, ανακουφίζει από εγκαύματα, ηλιακά και μη, ανακουφίζει από σοβαρα δερματικά προβλήματα όπως έκζεμα, ψωρίαση και δερματίτιδα, χαρίζει ελαστικότητα, προλαμβάνει ρυτίδες και δυσχρωμίες. 

Χρησιμοποιείται ευρέως στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική και είναι βασικό συστατικό σε κοκτέιλς όπως η pina colada και το badida de coco. Cheers!
coconut sugar
Και μιας και αναφερθήκαμε στη ζαχαροπλαστική, από την καρύδα παίρνουμε και ζάχαρη, διαβάστε εδώ ένα κατατοπιστικό άρθρο για αυτήν: ζάχαρη καρύδας, το πιο υγιεινό υποκατάστατο της εμπορικής ζάχαρης.
coconut oil
Ένα από τα πιο γνωστά φυτικά έλαια, είναι το έλαιο καρύδας το οποίο όχι μόνο το χρησιμοποιούμε σε καλλυντικά και σαπούνια αλλά είναι και βρώσιμο. Το παρθένο έλαιο καρύδας έχει το χαρακτηριστικό εξωτικό άρωμα, παρασκευάζεται από τη σάρκα της καρύδας και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής (παραπάνω από 1 χρόνο σε ιδανικές συνθήκες). Είναι πλούσιο σε κορεσμένα και ακόρεστα λιπαρά οξέα όπως μυριστικό, στεαρικό, λαυριτικό, παλμιτικό, ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ, βιταμίνες Ε και Κ, φυτοστερόλες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Έχει άπειρες ιδιότητες. Μερικές από αυτές είναι αντιγηραντικές, αντιβακτηριακές, αναπλαστικές, αντιοξειδωτικές και καταπραϋντικές. Χρησιμοποιείται και αυτό σε μαλλιά και επιδερμίδα. Είναι απαραίτητο τόσο για ξηρές και αφυδατωμένες επιδερμίδες όσο και για επιδερμίδες λιπαρές και με προβλήματα ακμής. Βοηθάει στην παραγωγή του φυσικού κολλαγόνου, χαρίζει απαλότητα και λάμψη, προλαμβάνει ρυτίδες και γήρανση, αναπλάθει τους ιστούς, βοηθάει στις ραγάδες, σε εγκαύματα και πληγές ενώ στα μαλλιά, έχει την ιδιότητα να απομακρύνει τις ψείρες, θρέφει και ενυδατώνει σε βάθος, χαρίζει ελαστικότητα, ανακουφίζει από ερεθισμούς και μολύνσεις και αντιμετωπιζει ξηροδερμία και πιτυρίδα. Παρέχει αντιηλιακή προστασία με SPF 4 έως 10.

Το κλασματοποιημένο έλαιο καρύδας είναι κατά πολύ φτωχότερο από το παρθένο έλαιο, όμως είναι πιο ελαφρύ και απορροφάται άμεσα. Προτιμάται ιδιαίτερα στο μασάζ, στα λάδια μπάνιου και χρησιμοποιείται κυρίως από τις λιπαρές επιδερμίδες.
* μια μικρή σημείωση: γράφω μόνο για προϊόντα που έχω δοκιμάσει- εν προκειμένω, όσον αφορά τα διάφορα είδη ελαίων καρύδας, έχω πειραματιστεί μόνο με παρθένο έλαιο και κλασματοποιημένο έλαιο και μόνο γι’ αυτά έχω άποψη.

συνταγές με καρύδα
έλαια θεραπείας & επανόρθωσης μαλλιών

φυσικές αντιφθειρικές λοσιόν για παιδιά

Stella Crown©

Κράτα τοΚράτα το