Wednesday, March 16, 2016

λεβάντα, το μωβ χρυσάφι (lavender, Lavandula officinalis)

(για Ελληνικά, μεταφερθείτε προς τα κάτω)

"what we yearn for in our garden dreams, is to go out there and drown in fragrance"
Lavender is one of the most important plants in the history of botanology, mainly cultivated in Mediterranean countries, both for its flavour and therapeutic purposes. Its story is tremendous, already known for 2.500 years.
Egyptians and Arabs used it in embalming, in cosmetics and in medicine. Lavender is mentioned also by Dioscorides and Galen of Pergamon, while sources are showing us that the ancient Greeks used lavender in aromatic and medicinal baths,
in embellishment but they burned it also as an incense because they had discovered that it was relaxing and this method was cleaning the air from germs. Romans also used lavender in their baths, a habit acquired by Greeks. It is said that the name of lavender came from the Romans; “lavare” means “wash” or “livendula” means “that which is blue”.

Reports about lavender we find in Medieval Europe, where lavender were the women who undertook the care of the clothes; they washed the clothes with the plant, were putting lavender flowers in the drawers and spreading clothes to dry on lavender bushes. Lavender was particularly cultivated by the monasteries of medieval era in their therapeutic gardens. It is referred that the monasteries were making a lavender decoction to deal the migraines.
lavender benefits
Bunches of lavender were used in the 16th century, in France and during the period of the Great Plague of London in the 17th century, to tackle infections, cholera and other deadly diseases. Kings and queens honoured lavender for its special aroma and was emerged from households, as the ultimate natural medicine because of its antibacterial action.
Rumors say that lavender participated as an ingredient, in the famous 4 thieves oil and vinegar, a great formula that kills most airborne pathogens. 
Today, it is widely used in the pharmaceutical industry, in perfumery, in cosmetics, in soaps and cooking.

Historically and traditionally, therefore, lavender is used for its antiseptic and antibacterial properties. We flavour with lavender wardrobes and drawers in order to remove the moth while we exploit its healing and regenerative actions to tone body and spirit.

Lavender is an astringent herb, suitable for all skin types, it cleanses and softens skin and hair, fights the appearance of wrinkles, removes lice, it’s healing and soothing the skin redness and burns and soothes irritation and itching. The oily skin types love lavender especially and so are the acne prone skin types. Also, it combats halitosis, it reduces the blood pressure, it calms the stomach and heals ulcers.
We can find lavender as a vegetable oil, as floral water and as essential oil. 

recipes with lavender
🌿 soothing baby cream

🌿 talc-free baby powder








Stella Crown©

λεβάντα, το μωβ χρυσάφι
uses for lavender essential oil
Από τα πιο σημαντικά φυτά στη βοτανολογία, καλλιεργείται κυρίως στις μεσογειακές χώρες τόσο για το άρωμά της όσο και για θεραπευτικούς σκοπούς. Η ιστορία της τεράστια, γνωστή εδώ και 2.500 χρόνια. 

Αιγύπτιοι και αραβικοί λαοί τη χρησιμοποίησαν στην ταρίχευση, στα καλλυντικά και στην ιατρική. Αναφέρεται από τον Διοσκουρίδη και τον Γαληνό, πηγές μάλιστα δείχνουν πως οι αρχαίοι Έλληνες την χρησιμοποιούσαν σε ιαματικά και αρωματικά λουτρά, στον καλλωπισμό τους αλλά την έκαιγαν κιόλας καθώς είχαν ανακαλύψει πως το θυμίαμα με λεβάντα ήταν χαλαρωτικό, αρωματικό αλλά καθάριζε και την ατμόσφαιρα από τα μικρόβια. Οι Ρωμαίοι επίσης την χρησιμοποίησαν στα λουτρά τους, συνήθεια που απέκτησαν μέσω των Ελλήνων. Λέγεται, πως η ονομασία της λεβάντας προήλθε από τους Ρωμαίους, “lavare” σημαίνει “πλένω” ή “livendula” που σημαίνει “εκείνο που έχει μπλε χρώμα”. 

Αναφορές για τη λεβάντα βρίσκουμε και στη μεσαιωνική Ευρώπη, όπου οι lavenders, γυναίκες που αναλάμβαναν την περιποίηση των ρούχων, έπλεναν τα ρούχα με λεβάντα, αρωμάτιζαν με άνθη τα συρτάρια αλλά στέγνωναν και τις μπουγάδες, απλώνοντας τα ρούχα πάνω σε θάμνους λεβάντας. Η λεβάντα καλλιεργήθηκε ιδιαίτερα από τα μοναστήρια της μεσαιωνικής εποχής, στους θεραπευτικούς τους κήπους, αναφέρεται δε ότι έφτιαχναν ένα αφέψημα λεβάντας για να αντιμετωπίσουν τις ημικρανίες.
Ματσάκια λεβάντας χρησιμοποιήθηκαν τον 16ο αιώνα στη Γαλλία αλλά και κατά την περίοδο του Μεγάλου Λοιμού στο Λονδίνο του 17ου αιώνα για να αντιμετωπίσουν λοιμώξεις, χολέρα και άλλες θανατηφόρες ασθένειες. Βασιλείς και βασίλισσες την τίμησαν δεόντως για το ξεχωριστό της άρωμα ενώ αναδείχθηκε από τα νοικοκυριά, ως το απόλυτο φυσικό γιατρικό λόγω της αντιβακτηριδιακής της δράσης.

#diy sparkling lavender lemonade
Φήμες λένε πως η λεβάντα συμμετείχε ως συστατικό στο διάσημο “λάδι των 4 κλεφτών”, μία εξαιρετική φόρμουλα που σκοτώνει τα περισσότερα αερομεταφερόμενα παθογόνα μικρόβια.
Σήμερα, χρησιμοποιείται ευρέως στη φαρμακοβιομηχανία, στην αρωματοποιΐα, στην κοσμητολογία, στη σαπωνοποιΐα αλλά και στην μαγειρική.
Ιστορικά και παραδοσιακά λοιπόν, η λεβάντα χρησιμοποιείται για τις αντισηπτικές και αντιβακτηριακές της ιδιότητες. Αρωματίζουμε με αυτή ντουλάπες και συρτάρια για να απομακρύνουμε τον σκόρο ενώ παράλληλα εκμεταλλευόμαστε τις επουλωτικές και αναγεννητικές της δράσεις για να τονώσουμε σώμα και πνεύμα. 

Είναι βότανο στυπτικό, κατάλληλο για όλους τους τύπους επιδερμίδας, καθαρίζει και μαλακώνει δέρμα και μαλλιά, βοηθά στην καταπολέμηση εμφάνισης ρυτίδων, απομακρύνει τις ψείρες, είναι επουλωτικό και καταπραϋντικό για κοκκινίλες και εγκαύματα και ηρεμεί από ερεθισμούς και κνησμό. Οι λιπαρές επιδερμίδες αγαπάμε ιδιαίτερα τη λεβάντα τό ίδιο και οι επιδερμίδες με ακμή ή με τάσεις ακμής. Καταπολεμά επίσης τη δυσοσμία του στόματος, ρίχνει την αρτηριακή πίεση, ηρεμεί το στομάχι και επουλώνει τις άφθες.

Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το