Friday, April 22, 2016

DIY Sunscreen Care Cream- High Protection

DIY Sunscreen Care Cream- High Protection
Διαβάζω τις τελευταίες μέρες, διάφορα άρθρα σχετικά με τα χειροποίητα αντιηλιακά προϊόντα, τύπου “εξαιρετικά επικίνδυνο το χειροποίητο αντιηλιακό” κι άλλα τέτοια φαιδρά. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ δεν έχουν μπει στη διαδικασία να πειραματιστούν οι γράφοντες, παραπληροφορούν και προτρέπουν τον κόσμο να μην ασχοληθούν καν με την παρασκευή σπιτικής αντιηλιακής κρέμας. Κι όχι μόνο αυτό.. δημιουργούν μια ολόκληρη τρομοκρατία γύρω από το θέμα, παρασυρόμενοι ίσως από μια προπαγάνδα που έχει ξεκινήσει από τις πολυεθνικές εταιρείες προκειμένου να λανσάρουν στην αγορά, τα χημικά τους προϊόντα, ως ανώτερα των φυσικά παρασκευαζόμενων καλλυντικών. Θα ήθελα με τη σειρά μου να πω κι εγώ κάτι. Στα ΤΕΙ Αθήνας και στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, στα τμήματα της αισθητικής, της φαρμακευτικής κλπ, υπάρχουν ολόκληρα εξάμηνα αφιερωμένα στην παρασκευή του δικού μας αντιηλιακού. Έχω στα χέρια μου αρκετές συνταγές, από αυτές που διδάσκονται στις σχολές, έχω πειραματιστεί και τόσα χρόνια δεν έχω πάθει απολύτως τίποτα, ούτε εγώ, ούτε ο κύκλος μου, ούτε οι πελάτες μου. Βέβαια, δεν βγαίνω στον ήλιο τις επικίνδυνες ώρες, μεταξύ 11.00- 17.00. Ωστόσο, θα πρέπει εδώ να αναφέρω, πως στα εργοτάξια του αντρός, οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν την δική μου αντιηλιακή κρέμα. Αυτοί, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, είναι εκτεθειμένοι, επί μονίμου βάσεως, σε όλες τις καιρικές συνθήκες και τέλος πάντων, όταν περάσει κάποιος καλοκαιριάτικα, έξω από δικό μου εργοτάξιο δεν θα δει ηλιοκαμμένους ανθρώπους, ούτε θα διαπιστώσει αποχρωματισμούς, δυσχρωμίες κλπ. Θα μου πείτε “καλά ρε Στέλλα, η εξωτερική στοιβάδα του δέρματος δεν καίγεται, οκ με αυτό, τί γίνεται όμως με τις εσωτερικές στοιβάδες, αυτές που δεν πιάνει το μάτι? εκεί που δημιουργούνται τα μελανώματα?”

Πάμε να δούμε τη συνταγή βήμα προς βήμα και πως επιδρά το κάθε υλικό σε συνέργεια με τα υπόλοιπα, απαντώ εγώ.

Λιπαρή Φάση:
8 γρ. λάδι σμέουρου
5 γρ. λάδι καρότου
5 γρ. βούτυρο καριτέ
4 γρ. λάδι από φύτρο σιταριού
3 γρ. λάδι tamanu
7 γρ. γαλακτωματοποιητής

Υδατική Φάση:
60 γρ. μεταλλικό νερό
5 γρ. τζελ αλόης

Πρόσθετα:
8 γρ. οξείδιο ψευδαργύρου (non nano)
4 γρ. εκχύλισμα πράσινου τσαγιού
1 γρ. βιταμίνη Ε
1 γρ. προβιταμίνη Β5 (D- Panthenol)
1 γρ. φυσικό συντηρητικό
2 γρ. άρωμα επιλογής
 • Πριν ξεκινήσουμε την παρασκευή της κρέμας, διαλύουμε το οξείδιο ψευδαργύρου με έλάααααχιστο νεράκι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε στην άκρη.
 • Ακολουθούμε τις βασικές οδηγίες παρασκευής καλλυντικής κρέμας, οι οποίες βρίσκονται, εδώ.
 • Το λάδι tamanu, είναι ένα ευαίσθητο λάδι. Προστίθεται στα λάδια, αφού τα αποσύρρουμε από το bain marie.
 • Προσθέτουμε το οξείδιο ψευδαργύρου με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, στην Γ’ Φάση Καλλυντικού. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να απλωθεί παντού ομοιόμορφα.
 • Το λάδι σμέουρου θεωρείται πως έχει τον υψηλότερο αντιηλιακό δείκτη προστασίας, με SPF 30-50. Προστατεύει από τις ακτίνες UV-A και UV-B, ενώ παράλληλα ενυδατώνει σε βάθος, αφού είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες Ε και Α καθώς και σε ω3 και ω6 λιπαρά οξέα.
 • Το λάδι καρότου είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, β- καροτένη, βιταμίνες και λιπαρά οξέα. Ενυδατώνει, τονώνει και συσφίγγει την επιδερμίδα, ενώ παρουσιάζει δείκτη προστασίας γύρω στο 30.
 • Το λάδι tamanu προστατεύει από τον ήλιο κατά 95% και παρουσιάζει δείκτη προστασίας 18-22.
 • Το λάδι από φύτρο σιταριού έχει δείκτη προστασίας γύρω στο 20, προλαμβάνει την ξηρότητα του δέρματος και αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό φυσικό έλαιο. Περιέχει βιταμίνες Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C, D και F.
 • Το βούτυρο καριτέ θρέφει και ενυδατώνει σε πολύυυ βάθος, φτάνει μάλιστα μέχρι και την 5η στοιβάδα της επιδερμίδας, ενώ παρέχει δείκτη προστασίας 6-10.
 • Το τζελ αλόης είναι μαλακτικό και καταπραϋντικό.
 • Το οξείδιο ψευδαργύρου (non nano) είναι το ισχυρότερο υλικό που δρα ενάντια στις UV-A ακτίνες, αυτές που είναι υπεύθυνες για το κάψιμο των εσωτερικών στοιβάδων της επιδερμίδας! Εννοείται πως προστατεύει και από τις UV-B. Απαντώ λοιπόν, στο ερώτημα που έθεσα στον πρόλογο. Η ποσότητα που χρησιμοποίησα μπλοκάρει το 93% της ηλιακής ακτινοβολίας. Αν έβαζα 20 γραμμαρια, αντι για 15 που έβαλα εν τέλει, θα μπλόκαρα το 96% των ακτίνων. Παραπάνω προστασία δεν μπορείτε να έχετε. Το οξείδιο ψευδαργύρου είναι υποαλλεργικό, ασφαλές στη χρήση του και δεν απορροφάται από την επιδερμίδα.
 • Το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού, είναι αντιοξειδωτικό, καταστρέφει ελεύθερες ρίζες, προλαμβάνει την εμφάνιση καρκινικών κυττάρων. Οι πολυφαινόλες του πράσινου τσαγιού έχουν την ιδιότητα να προφυλάσσουν από τον καρκίνο του δέρματος, καθώς διορθώνουν τις βλάβες που έχουν προκληθεί στο DNA από την υπεριώδη ακτινοβολία.
 • Η προβιταμίνη Β5 (D- Panthenol), “κλειδώνει” την υγρασία στο δέρμα κι έτσι προλαμβάνει την ξηρότητα.
 • Χρησιμοποιούμε την αντιηλιακή κρέμα 15’ πριν βγούμε στον ήλιο και φροντίζουμε να ανανεώνουμε με επάλειψη ανά 1-1,5 ώρα. 
 • Δεν κάνουμε ηλιοθεραπεία μεταξύ 11.00-17.00, όποιος το κάνει, είναι απλά αυτοκτονικός.
 • Το μαύρισμα δεν είναι πλέον της μόδας. Γερνάει την επιδερμίδα μια ώρα νωρίτερα, συνεπώς δεν σας συμφέρει.
 • Η κρέμα αυτή σας προστατεύει κατά 96%.
Stella Crown©