Saturday, April 2, 2016

αμαμελίδα, η “φουντουκιά των μαγισσών” (witch hazel, Hamamelis virginiana)

witch hazel, the magical plant
Δέντρο με ύψος που μπορεί να φτάσει τα 6 μέτρα, απαντάται στην Αμερική, ευδοκιμεί όμως και στη χώρα μας. Έχει φύλλα ωοειδή κι αντίθετα, πέταλα ασυνήθιστα (σαν στενές λωρίδες) με γλυκό άρωμα. Χρησιμοποιήθηκε ως φάρμακο από τους Ινδιάνους της Βόρειας Αμερικής για τις θεραπευτικές και στυπτικές του ιδιότητες, σε θεραπευτικό οθφαλμόλουτρο, σε πληγές, για την αιμορραγία μετά τον τοκετό. Σήμερα χρησιμοποιείται για διάφορα δερματικά προβλήματα αλλά και για την πρόληψη στη γήρανση. 
select your witch hazel tree
Περιέχει αμμηλιτανίνη, ίχνη σαπωνίνης, φλαβονοειδή, ρητίνες, σάκχαρα, ταννίνες και αιθέριο έλαιο ελαφρώς αναισθητικό. 

Στη φαρμακευτική, χρησιμοποιείται για αιμορραγίες εσωτερικές ή εξωτερικές, περιποιείται τις αιμορροΐδες λόγω της αποσυμφορητικής της δράσης, ανακουφίζει τις κιρσώδεις φλέβες και είναι κατάλληλη για οφθαλμική πλύση. Περιποιείται ελαφρά εγκάυματα από τον ηλιο, μειώνει τους πόνους της περιόδου, είναι εμμηναγωγό και καταπραΰνει το δέρμα από τσιμπήματα εντόμων. 
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη χρήση της.
witch hazel flower
Όσον αφορά την καλλυντική της χρήση, τη βρίσκουμε σε μορφή φυτικού ελαίου ενώ συχνότερα τη συναντάμε σε ανθόνερο. Είναι κατάλληλη για όλους τους τύπους επιδερμίδας, ιδιαίτερα για τις λιπαρές, ιδανική για την περιοχή των ματιών καθώς καταπολεμά σακκούλες και μαύρους κύκλους, συσφίγγει τους πόρους, ανακουφίζει και ηρεμεί την επιδερμίδα. Διαθέτει αναπλαστικές και αντιγηραντικές ιδιότητες, προστατεύει από την πρόωρη γήρανση, δρα αντισηπτικά και αντιοξειδωτικά και καταπολεμά την ακμή και τα μαύρα στίγματα. Περιποιείται επίσης και την ξηρή επιδερμίδα καθώς έχει την τάση να “κλειδώνει” την υγρασία.

συνταγές με αμαμελίδα:
🌾 αντρική κρέμα για μετά το ξύρισμα με κάνναβη & έκκριμα σαλιγκαριού

Stella Crown©

Κράτα τοΚράτα το