Wednesday, May 25, 2016

hemp, seeds & oil- history, benefits & uses

the difference between hemp oil & hemp seed oil
Οι σπόροι, το γάλα και το φυτικό έλαιο hemp, προέρχονται από την πιο αθώα ποικιλία κάνναβης, γνωστή και ώς κάνναβη η κλωστική ή κάνναβη η ήμερη. Αυτοφυής και καλλιεργήσιμη, εγγενής της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας, ανήκει στην οικογένεια των Canabaceae και διακρίνεται σε τρία είδη: κάνναβη η ήμερη (Cannabis sativa), ινδική κάνναβη (Cannabis Indica) και Cannabis ruderalis. Η διαφορά μεταξύ τους έγκειται κυρίως στην περιεκτικότητα της ψυχοτρόπου Δ9- τετραϋδροκανναβινόλης (THC), γνωστή χημική ένωση της κάνναβης που προκαλεί κατάσταση ευφορίας.

H κάνναβη αποτελεί μια παρεξηγημένη και αμφιλεγόμενη προσωπικότητα τα τελευταία 60 χρόνια εφόσον δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο ως ευφορικό μέσο. Πιο συγκεκριμένα η ποικιλία του αρσενικού φυτού Cannabis sativa, γνωστή και ως κλωστική ή βιομηχανική κάνναβη (hemp), αποκλείει την “ψυχαγωγική” χρήση καθώς η περιεκτικότητα σε THC είναι μικρότερη του 1,5% γι’ αυτό και η Ε.Ε. επιδοτεί ήδη 46 ποικιλίες κλωστικής κάνναβης με περιεκτικότητα THC, χαμηλότερη του 0,2%. Γιατί τα αναλύουμε όλα αυτά;

Τα αναλύουμε γιατί η κάνναβη γενικά, χρησιμοποιείται από τον άνθρωπο, από το 8.000 π.Χ. όπου σπόροι κάνναβης καταναλώνονταν ως τροφή στη μακρινή μας Κίνα! Αναφορές και αρχαιολογικά ευρήματα μας περιγράφουν τη διαδρομή της από την Κίνα, στους Αιγύπτιους Φαραω μέχρι και τους αρχαίους Έλληνες, εντοπίζεται επίσης στους Ασσύριους, στους Άραβες στους Πέρσες και στους Κέλτες! Οι φυτικές ίνες, τα φύλλα, το έλαιο και οι σπόροι του φυτού ανέδειξαν χιλιάδες χρήσεις όπως παραγωγή υφασμάτων, σκοινιών, χαρτιού, υπερτροφών (superfoods), μονωτικών και οικοδομικών υλικών, χρωμάτων και βαφών, εξοπλισμών πλοίων, χρησιμοποιήθηκε επίσης ως πηγή ενέργειας αλλά και ως θεραπευτικό μέσο. 

οι πραγματικοί λόγοι της απαγόρευσης
Η πληθώρα των πλεονεκτημάτων της κάνναβης ήταν η αιτία να τεθεί υπό απαγόρευση και να γίνει αντικείμενο διώξεων και καταστολής καθώς ήταν ο μοναδικός ανταγωνιστής των προϊόντων πολλών βιομηχανικών κλάδων (οινόπνευμα, καπνός, χαρτί, πετρελαιοειδή, φαρμακα, ξυλεία, βαμβάκι κ.ά.), κλάδοι οι οποίοι συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους προκειμένου να ποινικοποιήσουν τον “εγκληματία ανταγωνιστή” με την ονομασία κάνναβη. 

Η εκστρατεία ποινικοποίησης ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, όταν καταργήθηκε η Ποτοαπαγόρευση, εφόσον η κάνναβη ήταν ανταγωνιστής του αλκοόλ, καταπολεμήθηκε στη συνέχεια από την αμερικανική εταιρεία DuPont, η οποία εισήγαγε το μη ανακυκλώσιμο νάιλον αλλά και πετροχημικά προϊόντα, η επιβίωση των οποίων εξαρτιόταν από το αν θα κατάφερνε να εκτοπίστει από την αγορά, η ανακυκλώσιμη κάνναβη που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως βιοκαύσιμο! Συνεχίζω με τον ληστοβαρώνο William Randolph Hearst, υπεύθυνο για το 70% της παραγωγής του χαρτιού που παραγόταν στις ΗΠΑ (πού αλλού;;) μέσω ξύλευσης και καταστροφής των δασών. Τί πρόβλημα είχε ετούτος; Το 90% του χαρτιού παγκόσμιας παραγωγής μέχρι και το 1883 προερχόταν από την κάνναβη και μάλιστα χαρτί φτηνό, καλύτερης ποιότητας και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, οπότε ναι, η κάνναβη ήταν ανταγωνιστική προς ακόμα έναν Αμερικάνο κεφαλαιοκράτη. Η κάνναβη κυνηγήθηκε φυσικά από τις φαρμακοβιομηχανίες που ήθελαν να προωθήσουν τα χημικά τους προϊόντα, οπότε η αποπομπή της, αντιλαμβάνεστε, ήταν αναγκαία προκειμένου να εξαπλωθεί η απόλυτα χημική δηλητηρίαση παγκοσμίως σε συνεργασία με τις ιατρικές συντεχνιες. 

Σε όλο αυτόν τον προπαγανδισμό, επιστρατεύτηκαν τα Μέσα Μαζικής Εξαπάτησης καθως και το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ναρκωτικών και βουαλά, έπρεπε να έρθει το 2013 για να καλλιεργηθούν ορισμένες ποικιλίες στην Ελλάδα. Μέχρι να φτασουμε στο 2013, έπρεπε να προηγηθούν αγώνες για τα αυταπόδεικτα- είναι χαρακτηριστικό δε πως αρκετοί εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας κατέβαλλαν αγώνες για δεκαετίες, με ιατρικές μελέτες, αρθρογραφία κι έρευνες προκειμένου να αποδείξουν πως όλη αυτή η παραπληροφόρηση δεν προσέφερε τίποτε άλλο από το να κάνει πλουσιότερο το αμερικανικό λόμπι το οποίο καταστρέφει ασύστολα το περιβάλλον ενώ παράλληλα έθετε και θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια υγεία.

σπόροι κάνναβης και ευεργετικές ιδιότητες (hemp seeds)
Πρόκειται για σπόρους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στο φαγητό και οι οποίοι παρουσιάζουν μεγάλη διατροφική αξία, τόση, όση χρειάζεται για να την κατατάξουμε στις υπερτροφές (superfoods). Περιέχουν φυτικές ίνες, λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Η σωστή κατανάλωσή τους τονώνει το ανοσοποιητικό και το καρδιαγγειακό σύστημα, είναι αποχρεμπτικοί και βελτιωτικοί των βρόγχων, μειώνει τον κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις, βοηθάει περιπτώσεις άνοιας και Αλτσχάιμερ, μειώνει τα τριγλυκερίδια βοηθάει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα. Μπορούν να καταναλωθούν ωμοί ή σε σκόνη, μπορούν να μετατραπούν σε φύτρα, μπορούν επίσης να μας δώσουν ένα πολύ πλούσιο και θρεπτικό γάλα. Δεν πρέπει να καταναλώνονται από ασθενείς με χρόνια κολίτιδα, οπότε πριν προχωρήσετε σε κατανάλωση, συμβουλευτείτε οπωσδήποτε τον γιατρό σας.

φυτικό έλαιο κάνναβης (hemp seed oil)
Προέρχεται από τους σπόρους της ήμερης/ κλωστικής κάνναβης (Cannabis sativa) μέσω ψυχρής έκθλιψης. Την πρώτη φορά που το συνάντησα ήταν, πριν χρόνια σε ένα κατάστημα βιολογικών προϊόντων τυχαία, δυο βήματα από το σπίτι μου στην Ιταλία- μεγάλη έκπληξη κυρίως γιατί στην Ελλάδα δεν είχε έρθει ακόμα ούτε σαν δείγμα. 

Το  έλαιο κάνναβης αποτελεί ένα πολυχρηστικό προϊόν καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπευτικούς σκοπούς αλλά και για διατροφική και καλλυντική χρήση. Έλαιο πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, φωσφολιπίδια και φυτοστερόλες, πρωτεΐνες, καροτίνη, μέταλλα, αμινοξέα και πλήθος βιταμινών όπως A, B1, B2, B3, B6, C, D, και Ε, ενώ περιέχει την ιδανική αναλογία 3:1 των ω6 και ω3 λιπαρών οξέων, αναλογία που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο φυτικό έλαιο. Όπως και οι σπόροι, έτσι και το έλαιο προλαμβάνει τις καρδιαγγειακές παθήσεις, μειώνει χοληστερόλη και αρτηριακή πίεση, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τελευταία γίνονται έρευνες από την επιστημονική κοινότητα όσον αφορά την αντικαρκινική του δράση. Μπορεί να καταναλωθεί σε σαλάτες ενώ στο φαγητό προστίθεται μετά το μαγείρεμα- ευαίσθητο πολύ, δεν το θερμαίνουμε, δεν το τηγανιζουμε.

Παρουσιάζει επίσης, πλήθος καλλυντικών ιδιοτήτων, απορροφάται εύκολα και γρήγορα, αποτελεί ωραία βάση για μακιγιάζ και θεραπεύει δερματικά προβλήματα όπως ακμή, ψωρίαση και έκζεμα. Χρησιμοποιείται άνετα σε προιόντα αντιηλιακής προστασίας με SPF 4-10 ενώ παράλληλα προσφέρει αντιγηραντικές, ενυδατικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Χρησιμοποιείται στο μασάζ και σε προϊόντα προσώπου, σώματος και μαλλιών. Στις κρέμες, προστίθεται, αφού αποσύρρετε τη βάση ελαίων από τη φωτιά.

συνταγές με κάνναβη
melt & pour αφρός ξυρίσματος για παραδοσιακούς τύπους

εξισορροπιστική & αποτοξινωτική μάσκα προσώπου με πράσινη άργιλο


Stella Crown©