Friday, May 13, 2016

σμέουρο, ένα καλοκαιρινό passion fruit (framboise, raspberry, Rubus idaeus)

red raspberry, nature' s sunscreen
Σύμφωνα με τον Πλίνιο, ο Βάτος της Ιδαίας, με τη ζωηρή γεύση και το υπέροχο χρώμα, κατάγεται από το όρος Ίδη, της Κρήτης, κάτι που φαίνεται από την βοτανολογική του ονομασία, Rubus idaeus- νεότερες έρευνες όμως δείχνουν πως κατάγεται από τις ορεινές περιοχές της Ανατολικής Ασίας. Άλλες πηγές αναφέρουν πως το σμέουρο καλλιεργείται στην Ελλάδα ήδη από τον 3ο αι. π.Χ. ενώ παράλληλα, η μυθολογία αναφέρει πως η Ίδη, στην προσπάθειά της να ηρεμήσει τον Δία από κρίσεις και κραυγές αποφάσισε να τον ταΐσει σμέουρα, προκειμένου να τον κρύψει από τον πατέρα του τον Κρόνο. Καθώς λοιπόν, μάζευε τους καρπούς, οι θάμνοι γρατζούνισαν το στήθος της και τα λευκά σμέουρα χρωματίστηκαν για πάντα, κόκκινα από το αίμα της.

Γνωστό και ως φραμπουάζ ανήκει στην οικογένεια Rosaceae του γένους Rubus. Πολυετής φυλλοβόλος θάμνος που μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 2 μ., ανθίζει τον Μάιο και αποτελεί καρπό- πρόκληση στην ελληνική αγορά καθώς είναι πάρα πολύ δυσεύρετος. Υπάρχουν πάνω από 200 είδη σμέουρων, γι’ αυτό και κατηγοριοποιούνται σε 3 βασικές ομάδες, τα κόκκινα, τα μωβ και τα μαύρα. 

Ο πιο δημοφιλής καρπός είναι το κόκκινο σμέουρο το οποίο παρουσιάζει υψηλη διατροφική αξία, περιέχει φαινόλες, τανίνες, ανθοκυανίνες και λιγνάνες, πελαργονιδίνη και ελλαγικό οξύ, φωτοχημικές ουσίες των οποίων η συνέργεια προσδίδει πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες, βιταμίνες Β1, Β3, C, D, E και Κ, μαγγάνιο, κάλιο, μαγνήσιο και φυλικό οξύ. Στυπτικός, αντικαρκινικός και τονωτικός καρπός, ο οποίος χρησιμοποιείται ευρέως στη ζαχαροπλαστική και την ποτοποιεία, ενώ καταναλώνεται και ωμός. 

Σχετικά με την καλλυντική του χρήση, όσο δυσεύρετος καρπός είναι για να τον καταναλώσεις, άλλο τόσο σπάνιο είναι και το λάδι του. Προέρχεται από τους σπόρους των καρπών του φυτού και πρόκειται για ένα λάδι ιδιαίτερα πλούσιο. Περιέχει βιταμίνες Ε και Α αλλά και ω- λιπαρά οξέα. Παρουσιάζει αντιβακτηριακή και αντιοξειδωτική δράση, ενώ είναι διάσημο για τις αντιηλιακές του ιδιότητες, με δείκτη προστασίας μεταξύ 30-50. Απορροφάται άμεσα και γρήγορα, χωρίς να αφήνει λιπαρότητα στην επιδερμίδα, ενώ είναι κατάλληλο για ξηρές κι ευαίσθητες επιδερμίδες κι ακόμα καταλληλότερο για τις ερεθισμένες και ταλαιπωρημένες. Χρησιμοποιείται μέχρι 10% σε κρέμες προσώπου και ματιών, σαπούνια και lip balms. 

Stella Crown©