Tuesday, May 24, 2016

άνοιξε σουσάμι! (sesame seed, Sesamum indium)

sesame flower
Φυτό ελαιοφόρο που ευδοκιμεί σε εύκρατα και τροπικά κλίματα, ανήκει στην τάξη των Χοιραδιωδών (Scrophulariales), της οικογένειας των Πηδαλιοειδών (Pedaliaceae). Ιθαγενές κυρίως της Ασίας και της Αφρικής το οποίο περιλαμβάνει 37 περίπου ποικιλίες. Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα, κυρίως στη Θράκη.

Το σουσάμι παρουσιάζει μακραιωνη ιστορία. “Βασιλιάς των σπόρων” με μαγικές ιδιότητες για Ινδούς και Άραβες (αναφέρεται συμβολικά και στο γνωστό παραμύθι με τον Αλή Μπαμπά), ανακατευόταν με κρασί για τους θεούς των Ασσύριων, γινόταν αλεύρι από τους Αιγύπτιους ενώ θεωρήθηκε ισάξιο του ασημιού και χρησιμοποιήθηκε σε συναλλαγές. Οι Κινέζοι, πριν από 5.000 χρόνια, χρησιμοποιούσαν έλαιο σησαμιού για την παρασκευή καλύτερης σινικής μελάνης, αποτέλεσε όμως και αναπόσπαστο υλικό για τα γιατροσόφια τους. Σε γιατροσόφια χρησιμοποιήθηκε και από τους Ιάπωνες, ενώ αναφορές για το έλαιο σησαμιού κάνουν Ιπποκράτης και Γαληνός, όσον αφορά τη θεραπευτική του δράση. Στην αρχαία Ελλάδα, προσφερόταν ανακατεμένο με ταχίνι, συνήθως στους γάμους. Να προσθέσω εδώ, ακόμα και σήμερα το σουσάμι προσφέρεται με τη μορφή μαλακού παστελιού σε γάμους, ένας ισχυρός συμβολισμός που απαντάται συνήθως στα νησιά των Κυκλάδων.

Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, πρωτεΐνη, υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, ολεϊκά, λινολεϊκά (ω6), λινολενικά (ω3), παλμιτικά και στεαρικά οξέα. Περιέχει επίσης αμινοξέα, αποτελεί καλή πηγή βιταμινών του συμπλέγματος Β και βιταμίνης Ε, ενώ είναι γνωστό για τις λιγνάνες, φυσικές ενώσεις που προλαμβάνουν τον καρκίνο. Παρέχει στον οργανισμό μας αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες με πλούσια αντιγηραντική δράση, μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση, τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και αντιμετωπίζει το οξειδωτικό στρες το οποίο σχετίζεται με το Alzheimer.
sesame oil & benefits
Το έλαιο σησαμιού προέρχεται από τους σπόρους του φυτού και είναι ιδανικό για ενυδάτωση και αναζωογόνηση της επιδερμίδας. Η αγιουβερδική ιατρική χρησιμοποιεί έλαιο σησαμιού κατά κόρον στο μασάζ, λάδι κατάλληλο για ξηρά, ταλαιπωρημένα, ευαίσθητα και “σκασμένα” δέρματα, κατάλληλο επίσης και για την περιποίηση των μαλλιών. Λόγω υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Ε, χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιγηραντικά προϊόντα και μπορεί να λειτουργήσει και ως συντηρητικό όταν αναμειγνύεται με άλλα έλαια καθώς δεν οξειδώνεται εύκολα. Περιλαμβάνεται επίσης και σε προϊόντα αντιηλιακής προστασίας με δείκτη 4-10.
Stella Crown©

Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το