Wednesday, May 18, 2016

ταμανού, ένας εξωτικός θησαυρός (tamanu, Calophyllum inophyllum)

discovering tamanu oil
Δέντρο που ευδοκιμεί σε τροπικά μόνο κλίματα, κυρίως στην Πολυνησία, ανήκει στην οικογένεια Clusiaceae, ανθίζει 2 φορές το χρόνο και φτάνει μέχρι και τα 20μ. σε ύψος. Στις τροπικές χώρες, όπου φύεται, θεωρείται από τους ντόπιους ως το ιερό δώρο της φύσης λόγω των πολλαπλών θεραπευτικών ιδιοτήτων του. Το λάδι που εξάγεται από τους καρπούς είναι σπάνιο (γι’ αυτό και έχει υψηλή τιμολόγηση) και χρησιμοποιείται παραδοσιακά, εδώ και αιώνες σε θεραπείες επιδερμίδας και μαλλιών αλλά και σε περιπτώσεις ρευματισμών, ουρικής αρθρίτιδας, είναι δε, ιδιαίτερα αποτελεσματικό στο κυκλοφορικό.

Το έλαιο tamanu είναι πλούσιο σε καλοφυλλικό, λινελαϊκό, ελαϊκό, παλμιτικό και στεατικό οξύ, πολυφαινόλες και βιταμίνη Ε. Είναι ισχυρό επουλωτικό, αντιβακτηριακό με αντιοξειδωτικές και αντιφλεμονώδεις δράσεις, θεραπεύει μυϊκούς πόνους, δυσεντερία και πλήθος δερματικών προβλημάτων. 
tamanu seeds
Ανακουφίζει το δέρμα από την ξηρότητα, αναπλάθει και αναδομεί σε βάθος, τονώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας και χρησιμοποιείται ευρέως σε αντιγηραντικά προϊόντα λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιρυτιδικών ιδιοτήτων του. Η αντιβακτηριακή του δράση βοηθάει τα δέρματα με προβλήματα ακμής, εκζέματος, ψωρίασης, απομακρύνει ουλές, σημάδια, κηλίδες και δυσχρωμίες, εξισορροπεί την έκκριση σμήγματος και περιποιείται εγκαύματα, τράυματα και πληγές.
Μειώνει αποτελεσματικά τις ραγάδες, ανακουφίζει το δέρμα από τσιμπήματα εντόμων και είναι ιδανικό συστατικό για αποσμητικά προϊόντα καθώς καταπολεμά με μεγάλη επιτυχία τις δυσάρεστες οσμές. Εξαιρετικό επίσης για την περιποίηση των μαλλιών μας, καταπολεμά την πιτυρίδα, ρυθμίζει την λιπαρότητα και αναδομεί την τρίχα.
Προστατεύει από τον ήλιο κατά 95%, παρουσιάζοντας δείκτη προστασίας 18-22 σε συνέργεια με άλλα έλαια. 
Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το