Thursday, June 23, 2016

ευκάλυπτος, ο σφαιρικός (Eucalyptus globulus)

about eucalyptus globulus
Δέντρο ιθαγενές της Τασμανίας, αειθαλές κι ανθεκτικό σε όλες τις καιρικές συνθήκες, ο ευκάλυπτος ανήκει στην τάξη των Myrtales, της οικογένειας Myrtaceae. Είναι δασικό αλλά και καλλωπιστικό δέντρο, χρησιμοποιείται σε δεντροστοιχίες, λειτουργεί ως φράχτης ενώ εξαφανίζει τέλματα και έλη αφού έχει την ιδιότητα να απορροφά τεράστιες ποσότητες νερού. Τον 19ο αιώνα διαπιστώθηκε πως όπου φυτευόταν, περιοριζόταν και η ελονοσία, αφού η δροσερή μυρωδιά του απομακρύνει τα κουνούπια. 

Ο ευκάλυπτος χρησιμοποιήθηκε πολλές φορές σε αναδασώσεις λόγω της γρήγορης ανάπτυξής του, στην επιπλοποιΐα και στις κατασκευές. Από τον φλοιό του κατασκευάζονται σχοινιά και χαρτί ενώ η ουσία που εκκρίνεται από τον φλοιό, το κίνον, χρησιμευσε τόσο στη βυρσοδεψεία όσο και στη φαρμακευτική. Στην Ελλάδα ήρθε το 1862 από τον βοτανολόγο Θεόδωρο Ορφανίδη.

Τα φύλλα του περιέχουν ευκαλυπτέλαιο, κινεόλη, ευκαλυπτόλη, τανίνη, αρωμαδενδρίνη, αλκοόλες και βιοφλαβονοειδή, πινένια, τερπένια και αρωμαδενδρίνη, γαλλικό και καφεϊκό οξύ, πευκίνη, λεμονένιο και κουμιναλδεΰδη. Το αιθέριο έλαιό του χρησιμοποιήθηκε στην αρωματοθεραπεία και στην φαρμακευτική για προβλήματα υγείας όπως ο βήχας, το συνάχι, το άσθμα, η ιγμορίτιδα, η φαρυγγίτιδα, η βρογχίτιδα, οι δερματικές μολύνσεις, οι ρευματισμοί και πλήθος άλλων μεταδοτικών ασθενειών. Θεωρείται από τα καλύτερα αντισηπτικά, αντιβακτηριακά και αντιμυκητιακά έλαια και είναι κατάλληλο για να απομακρύνουμε τα κουνούπια, μας προστατεύει από τα μικρόβια στον αέρα, περιποιείται ακμή, πληγές, εγκαύματα και έρπη, λειτουργεί ως αντιπυρετικό, ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο. Είναι απολυμαντικό, αποσμητικό και επουλωτικό φυσικό προϊόν ενώ βοηθά και στη χώνεψη. 

Ο ευκάλυπτος είναι κατάλληλος για εισπνοές ατμού έτσι ώστε να κατευνάσουμε βήχα, συνάχι, καταρροή, βρογχίτιδες και ιγμορίτιδες. Βρασμένα φύλλα ευκάλυπτου σε ένα ζεστό μπάνιο είναι επίσης πολύ βοηθητικά για τα κρυώματα, τους ρευματισμούς και την αϋπνία.
Πριν τη χρήση του, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

συνταγές με ευκάλυπτο
απολυμαντικό τζελ χεριών για παιδιά

φυσικές αντιφθειρικές λοσιόν για παιδιά

Stella Crown©