Wednesday, June 15, 2016

μάνγκο, το εξωτικό (mango, Mangifera indica)

how to grow mango tree in a pot
Αειθαλές καρποφόρο δέντρο του γένους Mangifera, οι ποικιλίες του οποίου ανήκουν στην οικογένεια των Anacardiaceae, αποτελεί το εθνικό φρούτο της Ινδίας, του Πακιστάν, του Μπαγκλαντές και των Φιλιππίνων. Μακραίωνη η ιστορία του, η οποία μας οδηγεί 6000 χρόνια πίσω, στις πεδιάδες των Ιμαλαΐων και της ινδικής υποηπείρου, όπου οι λαϊκοί θρύλοι αναφέρουν πως ο Βούδας κάποτε εμφανίστηκε σε μια φυτεία μάνγκο.
choosing & using mangos
Το μάνγκο είναι ένα φρούτο με υψηλή θρεπτική αξία, φιγουράροντας στην αγιουρβέδα ως ένα βότανο με πλούσια θεραπευτική δράση. Περιέχει μεγάλες ποσότητες β- καροτένιου και λυκοπένιου, ουσίες οι οποίες καθιστούν τον καρπό αυτό ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό προλαμβάνοντας τον καρκίνο και καταστέλλοντας την ανάπτυξη όγκων και καρκινικών κυττάρων. Περιλαμβάνει ωστόσο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, Α, C, Ε, φυλλικό οξύ, τανίνες κατεχίνες,  κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, ασβέστιο, μανγκιφερίνη (ουσία που βοηθάει στην πέψη), πολυφαινόλες και πηκτίνη. Η συνέργεια των ως άνω συστατικών, βοηθούν στο χάσιμο βάρους, καταπολεμούν την κατακράτηση υγρών, τονώνουν τη μνήμη, διατηρούν τις αρτηρίες υγιείς, μειώνουν τη χοληστερόλη. Είναι πλούσιο επίσης σε φυτικές ίνες βοηθώντας έτσι τα άτομα με διαβήτη. 

Οι αλλεργικοί θα πρέπει να προσέξουν ιδιαίτερα με την κατανάλωση μάνγκο διότι περιέχει ουρουσιόλη, μια αλλεργιογόνο ουσία, η οποία βρίσκεται κυρίως στη φλούδα του φρούτου και είναι υπεύθυνη για δερματίτιδα και αναφυλαξία.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
mango butter
Το βούτυρο μάνγκο προέρχεται από την επεξεργασία των σπόρων του φυτού, προσομοιάζει στη σύστασή του με το βούτυρο καριτέ και είναι ιδανικό για την περιποίηση ξηρής και ταλαιπωρημένης επιδερμίδας. “Σβήνει” τις ρυτίδες, καταπολεμά την πρόωρη γήρανση, είναι κατάλληλο για τις ραγάδες, φροντίζει το δέρμα μας από εγκαύματα και τσιμπήματα εντόμων ενώ παράλληλα ενυδατώνει την επιδερμίδα σε βάθος, χαρίζοντας απαλότητα και λάμψη.
Stella Crown©