Monday, June 20, 2016

καλέντουλα, η επουλωτική (marigold, Calendula officinalis)

(για Ελληνικά, μεταφερθείτε προς τα κάτω)
calendula, marigold
Calendula, the one year old plant, well-widespread in the European continent, cultivated but also native, originates in Egypt and is famous for its therapeutic and healing properties. It blossoms and is collected from May to October, with flowers bright yellow or orange, it belongs to the family of complexes and is related to the familiar to us, daisies.

Its therapeutic action has been established since antiquity, while the 12th century began its systematic cultivation. It is a healing herb with anti-inflammatory properties and that’s why is used for the rapid treatment of wounds and abrasions. It is meningoid, antipyretic, haemostatic and antiseptic. It contains essential oils, saponins, resins, calcium, silicon, carotenoid compounds such as carotene, calendulin and lycopine, vitamins A, B1, B2, B6, C and E.

As a decoction, it is suitable for stomach upsets, combats dyspepsia, stimulates blood circulation, while calendula gargles are effective against stomatitis. Tincture is indicated for abscesses, burns, infections, scars and wounds that are difficult to treat, irritations while being an incredibly effective natural product against acne and nail infections.
calendula flower tea
Calendula oil treats dermatoses such as eczema and acne, helps the skin to recuperate from wasps, bees and mosquito bites, fights wrinkles, fades away the stretch marks, it is considered the ideal massage oil and is particularly suited for sensitive, oily and dry skin types. It is a suitable oil for skin care creams after sun exposure, it can be used in after-shave products as well as baby oil, while deeply hydrates hair and lips.

recipes with calendula
🌼 soothing baby cream

Stella Crown©

καλέντουλα, η επουλωτική
calendula tincture recipe
Η καλέντουλα, φυτό πολύ διαδεδομένο στην Ευρωπαϊκή ήπειρο, μονοετές, καλλιεργήσιμο αλλά και αυτοφυές, κατάγεται από την Αίγυπτο και είναι διάσημη για τις θεραπευτικές και επουλωτικές της ιδιότητες. Ανθίζει και συλλέγεται από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, με άνθη έντονα κίτρινα ή πορτοκαλί, ανήκει στην οικογένεια των σύνθετων και συγγενεύει με τη γνωστή σε όλους μας, μαργαρίτα.

Η θεραπευτική της δράση έχει διαπιστωθεί ήδη από την αρχαιότητα, ενώ τον 12ο αιώνα ξεκίνησε η συστηματική καλλιέργειά της. Πρόκειται για επουλωτικό βότανο με αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για τη γρήγορη θεραπεία πληγών και εκδορών, είναι εμμηναγωγό, αντιπυρετικό, αιμοστατικό και αντισηπτικό. Περιέχει αιθέρια έλαια, σαπωνίνες, ρητίνες, ασβέστιο, πυρίτιο, καροτινοειδείς ενώσεις όπως καροτίνη, καλεντουλίνη και λυκοπίνη, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, C και Ε.
Ως αφέψημα, είναι κατάλληλη για στομαχικές διαταραχές, καταπολεμά τη δυσπεψία, τονώνει την κυκλοφορία του αίματος ενώ γαργάρες με καλέντουλα είναι αποτελεσματικές κατά της στοματίτιδας. Ως βάμμα ενδείκνυται για αποστήματα, εγκαύματα, μολύνσεις, ουλές και πληγές που θεραπεύονται δύσκολα, ερεθισμούς ενώ είναι απίστευτα αποτελεσματικό φυσικό προϊόν κατά της ακμής και κατά των μολύνσεων στα νύχια. 
calendula infused apricot oil
Το λάδι καλέντουλας περιποιείται δερματοπάθειες όπως εκζέματα και ακμή (ξανά), βοηθά το δέρμα να επανέλθει από τσιμπήματα σφήκας, μελισσών και κουνουπιών, καταπολεμά τις ρυτίδες, “σβήνει” τις ραγάδες, θεωρείται ιδανικό λάδι για μασάζ και ενδείκνυται κυρίως για ευαίσθητες, λιπαρές και ξηρές επιδερμίδες. Είναι κατάλληλο λάδι για κρέμες που περιποιούνται την επιδερμίδα μετά από έκθεση στον ήλιο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε προϊόντα after shave αλλά και ως βρεφικό λάδι, ενώ ενυδατώνει σε βάθος μαλλιά και χείλη.

συνταγές με καλέντουλα
🌼 βρεφική κρέμα ενυδάτωσης

🌼 ενυδατικές καραμέλες σώματος

🌼 αναπλαστική κρέμα χεριών

🌼 ενυδατική & καθαριστική μάσκα προσώπου

🌼 ενυδατική & θρεπτική κρέμα σώματος

Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το