Saturday, August 13, 2016

ταπεινό χαμομηλάκι (chamomile, Chamomile recutita, Matricaria chamomila)

chamomile
Φυτό ποώδες και μονοετές, εγγενές της Ευρώπης και της Ασίας, ανήκει στην τάξη των Asterales, της οικογένειας Compositae και είναι διάσημο πλέον σε όλο τον κόσμο για τις θεραπευτικές και φαρμακευτικές του ιδιότητες. Αυτοφυές ή καλλιεργούμενο, ευδοκιμεί σε ουδέτερα εδάφη και χρειάζεται ήλιο.


Τα πιο γνωστά είδη χαμομηλιού είναι το ρωμαϊκό χαμομήλι (Anthemis nobilis), το γερμανικό χαμομήλι (Matricaria recutita) και το μαροκινό χαμομήλι (Tanacetum anuum). Το όνομα του δημοφιλούς μήλου της γης προκύπτει από τις λέξεις “χάμω + μήλο”, δηλαδή το μήλο που είναι κάτω, καθώς η μυρωδιά του θυμίζει αυτή του μήλου.

Το χαμομήλι, είναι γνωστό ήδη από την αρχαιότητα- Αιγύπτιοι, Έλληνες και Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν ως αντιπυρετικό. Ο πατέρας της Ιατρικής, ο Ιπποκράτης το χρησιμοποίησε ως εμμηναγωγό μέσο και ως φάρμακο κατά της υστερίας, ο Γαληνός παρασκεύαζε με το χαμομήλι, φάρμακο “κατά παντός άλγους” και ο Διοσκουρίδης το συνιστούσε ως παυσίπονο.

Περιέχει πλήθος δραστικών ουσιών όπως κουμαρίνη, φλαβονοειδή, αιθέρια έλαια και μεταλλικά στοιχεία, γλυκοσίδες, σαλικυλικό οξύ, τανίνες, βιταμίνη Β1 και βιταμίνη C. Μία σημαντική δραστική ουσία είναι η αζουλένη (μπλε πτητικό έλαιο στο οποίο οφείλεται χρώμα που αντικρύζουμε στο αιθέριο έλαιο). Η αζουλένη περιέχει 2 βασικά συστατικά την χαμαζουλένη και τη βιζαβολόλη, ουσίες με ισχυρές αντιοξειδωτικές, αντιφλογιστικές, αντιφλεγμονώδεις, επουλωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες.

Η πιο διαδεδομένη ιδιότητα του χαμομηλιού είναι η ηρεμιστική και χαλαρωτική του δράση διώχνοντας την αϋπνία. Είναι ωφέλιμο σε φλεγμονές, γαστρενtερικές μολύνσεις και βοηθάει στην πέψη ανακουφίζοντας από το φούσκωμα στο στομάχι. Καταπραϋνει από τους πόνους της περιόδου, χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις κολπίτιδας, τονώνει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και αντιμετωπίζει σωρεία δερματικών προβλημάτων όπως ακμή και μολύνσεις. Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο και βελτιώνει τους μαύρους κύκλους και το πρήξιμο στα μάτια. Έχει βρεθεί πως δρα ευεργετικά επίσης σε παθήσεις όπως η νόσος του Crohn.

Καταναλώνεται συνήθως ως αφέψημα, το βρίσκουμε όμως στην αγορά σε κάψουλες, σε εκχυλίσματα, σε φυτικό έλαιο, σε αιθέριο έλαιο και σε ανθόνερο.
Προσωπικά, το τιμώ δεόντως κάθε καλοκαίρι, για να τονώσω τα μαλλιά μου και να "ανοίξω" μερικές νότες το φυσικό τους χρώμα. Γι' αυτό το σκοπό δουλειά κάνει άμεσα το γερμανικό χαμομήλι το οποίο και ετοιμάζω με τον ίδιο τρόπο που ετοιμάζουμε τα αφεψήματα. Στάζω μέσα πρωτεΐνη μεταξιού και φυτική σιλικόνη για να πάρω κι από εκεί ιδιότητες και προσθέτω οπωσδήποτε βιταμίνη Ε για να μη μου μουχλιάσει. Ύστερα, μεταφέρω το μείγμα μου σε μπουκαλάκι spray. Ψεκάζω τα μαλλιά μου με αυτό πριν βγω έξω, ενώ αν πάω στη θάλασσα, ψεκάζομαι με αυτό όλη την ώρα. Αν και κάθε 3 μέρες ετοιμάζω καινούγιο χαμομηλόνερο λόγω συχνής χρήσης, στην περίπτωση που μου μείνει, το διατηρώ στο ψυγείο για μία εβδομάδα, όπως δηλαδή συμπεριφερόμαστε και στα φαγητά.

Αποφύγετε την χρήση του σε περιπτώσεις εγκυμοσύνης, αλλεργίας και σιδηροπενικής αναιμίας. Σε κάθε περίπτωση, συμβουλεύτείτε τον γιατρό σας.
Κράτα τοΚράτα το
Κράτα τοΚράτα το