Sunday, September 18, 2016

το εξωτικό έλαιο babassu (babassu palm, Attalea martiana/ oleifera/ speciosa)

babassu palm tree
Το έλαιο babassu που χρησιμοποιούμε τελευταία στα καλλυντικά μας προέρχεται από τα κουκούτσια των καρπών του ομώνυμου δέντρου. Το δέντρο babassu με την βοτανική ονομασία Attalea martiana/ oleifera/ speciosa, μοιάζει πάρα πολύ με τον γνωστό μας κοκοφοίνικα. Πρόκειται για δέντρο ιθαγενές της Ν. Αμερικής, αυτοφυές στην περιοχή του Αμαζονίου με πάρα πολύ μεγάλη αξία λόγω των ιδιαίτερων καρπών του και του ελαίου που εξάγεται από αυτούς.
babassu oil for beautiful skin
Οι καρποί χρησιμοποιούνται ευρέως στην παρασκευή φαρμακευτικών προϊόντων, αναψυκτικών, ποτών και αφεψημάτων, αλευριού αλλά και προϊόντων ομορφιάς, ενώ τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για κατασκευή τοίχων σπιτιών και σκεπών. O κορμός του δέντρου χρησιμοποιείται στην ξυλεία και παραδοσιακοί συνεταιρισμοί γυναικών της Βραζιλίας έχουν αναλάβει τη συγκομιδή των καρπών καθώς πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική πηγή εισοδήματος. Το έλαιο που παράγεται από τους καρπούς του δέντρου χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με το έλαιο καρύδας ως βιοντίζελ.
babassu oil/butter
Ως καλλυντικό έλαιο θα μπορούσαμε να πούμε πως μοιάζει πάρα πολύ με το έλαιο καρύδας καθώς συμπεριφέρεται με παρόμοιο τρόπο. Είναι στέρεο τον χειμώνα και υγροποιείται μόνο του τους θερμούς μήνες. Περιέχει 44-47% λαουρικό οξύ, 15-20% μυριστικό οξύ, 10-12% ολεϊκό οξύ, 6-9% παλμιτικό οξύ, 3-5% στεατικό οξύ και 1-3% λινολεικό οξύ. Είναι κατάλληλο για ξηρές και λιπαρές επιδερμίδες, αποτελεί καθαριστικό παράγοντα στα σαπούνια, ενυδατώνει σε βάθος, τονώνει την ελαστικότητα της επιδερμίδας και βοηθά τα μαλλιά να ανακτήσουν τη λάμψη τους.

συνταγές με babassu


Stella Crown©