Friday, September 16, 2016

μακαντάμια, ένας ιδιαίτερος ξηρός καρπός (macadamia nut, Macadamia ternifolia)

macadamia trees
Ο διάσημος καρπός των Αβορίγινων της Αυστραλίας αλλά και των Χαβανέζων είναι συγγενικό είδος με το φουντούκι, παράγεται από το ομώνυμο αειθαλές δέντρο και ανήκει στην οικογένεια των Proteaceae. Το όνομά του οφειλεται στον γνωστό βοτανολόγο John Macadam ενώ είναι ιδιαίτερα αγαπητός καρπός και σε εμάς λόγω της κρεμώδους και λεπτής γεύσης του.
amazing health benefits of macadamia nuts
Είναι ο πιο παχυντικός ξηρός καρπός (100 γρ. αντιστοιχούν σε 740 θερμίδες!!!) όμως περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων τα οποία έχουν την ιδιότητα να μειώνουν την κακή χοληστερίνη και την πίεση. Είναι πλούσιος σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β3, Β6, C και Ε. Περιέχει επίσης φώσφορο, φυτικές ίνες και σελήνιο, σίδηρο, ω3 και ω7, ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο και πρωτεΐνες.
Οι καρποί μακαντάμια καταναλώνονται ωμοί ενώ χρησιμοποιούνται ευρέως στη ζαχαροπλαστική.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν την κατανάλωση.
benefits of macadamia oil for your hair
Το έλαιο μακαντάμια προκύπτει από τους καρπούς του δέντρου Macadamia ternifolia, έχει ελαφριά υφή, απορροφάται άμεσα και δεν αφήνει λιπαρότητα. Παρουσιάζει δείκτη  αντιηλιακής προστασίας 3-4, ενυδατώνει σε βάθος και είναι κατάλληλο για ξηρές ή αφυδατωμένες ή ώριμες και ταλαιπωρημένες επιδερμίδες αλλά και για τις ευαίσθητες παιδικές επιδερμίδες. Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και προλαμβάνει τη γήρανση. Είναι ιδανικό συστατικό σε κρέμες ματιών, κρέμες νυκτός, αντιγηραντικά προϊόντα, lip balms, προϊόντα περιποίησης μαλλιών.

συνταγές με μακαντάμια
έλαια θεραπείας & αποκατάστασης μαλλιών

Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα το