Thursday, October 27, 2016

diy oatmeal, milk & honey melt & pour soap

(για Ελληνικά, μεταφερθείτε προς τα κάτω)
Stella Crown Elixirs
Today’s post is about a unique soothing soap which softens and brightens the skin, is great for gentle exfoliating, wonderful for dry, sensitive and other skin conditions while it keeps moisture locked in the skin! I used two kinds of melt & pour soap bases where I added goat milk powder, natural greek honey (not powdered) oatmeal, shea butter & honey flavor oil!
It smells divine and there are loads of skin benefits; a beautiful soap that does everything! Let’s see the basic substances:
  • oatmeal has anti-inflammatory properties and acts as a mild exfoliating, leaving a skin soft as silk.
  • goat milk is a component, rich in vitamins A, B6, B12 which regulates the pH, removes dead skin cells, renews and hydrates directly.
  • honey stimulates and nourishes the skin, fights free radicals thanks to its antioxidant properties, keeping the skin refreshed.
*the soap bases are SLS free and is consisted of 2 layers

recipe for ~ 1.150 kg | 40.6 oz
1st layer:
600 g | 21.2 oz white soap base SLS free
60 g | 2.12 oz goat milk powder
18 g | 0.63 oz shea butter
18 g | 0.63 oz ground oats
15 g | 0.53 thyme honey
15 g | 0.53 honey flavouring oil

2nd layer:
400 g | 14.1 oz crystal soap base SLS free
12 g | 0.42 oz shea butter
5 g | 0.18 oz thyme honey
gold sparks mica
10 g | 0.36 oz honey flavouring oil

tools:
saucepan
silicon mold
cutting surface
knife
2 beakers 1000 mL
electronic thermometer
digital scale
measuring spoons
whisker
fork
cling film (plastic wrap)
spray bottle with alcohol or alcoholic lotion
  • Before start making the soap, sterilise tools, containers and work surface while wear gloves.
  • Weigh soap bases, cut into cubes and leave them aside. Weigh also the rest of the ingredients.
  • In a beaker, pour the white soap base, place it in a bain marie; use a saucepan as a double boiler, fill it 1/3 full of water and place it in low temperature. Place the beaker into the saucepan and let the soap melting. When the soap is melted remove it from the heat and mix with the whisker to make sure that the base is well melted. 
  • At 60 degrees Celsius, add the milk powder and the shea butter. Stir again and at 55 degrees Celsius, add the honey and the flavouring and mix again. Just before the soap starts to harden, add the ground oats. Stir thoroughly and be careful not to thicken the soap enough because you won’t be able to pour it in the mold. Spray with alcohol in the soap to remove any bubbles and spray also in the mood. Pour the soap in, spray with alcohol again and place the soap into the fridge.
  • When the soap is hardened, remove it from the fridge and grave the soap surface with the fork. This is to make sure that the layers will stick together.
  • Repeat the same process for the second layer, just add the mica colour; the intensity of the colour it’s up to you. 
  • Optionally, add some oats on the soap surface and spray again with the alcoholic lotion.
  • Once the soap is ready and cools down take it out of the cold and wrap it in cling film in order to maintain its scent and moisture.
  • Enjoy!
Stella Crown©

σαπούνι melt & pour με βρώμη, κατσικίσιο γάλα & μέλι
σαπούνι melt & pour με βρώμη, κατσικίσιο γάλα & μέλι από τη Stella Crown
Ψάχνοντας να βρω το ωραιότερο & το πιο ποιοτικό μέλι της χώρας για το εστιατόριό μου αλλά και για τις εξαγωγές μου στην Ευρώπη, διαπιστώνω με έκπληξη πως βρισκόταν μπροστά στα μάτια μου τόσο καιρό.. στον ουρανό έψαχνα, στη γη το βρήκα, εδώ κολλάει.. μέλι Ταϋγέτου κυρίες και κύριοι από τη Μελισσοκομία Φωτόπουλου! Ανέκαθεν γνώριζα πως το μέλι Ταϋγέτου δεν παίζεται, όμως η οικογένεια Φωτόπουλου έχει καταφέρει να το φτάσει στα ύψη. Δεν συνηθίζω να διαφημίζω επαγγελματίες κι όταν το κάνω να ξέρετε πως απλά έχω καταφέρει να βρω τους καλύτερους. Εδώ και λίγο καιρό λοιπόν, έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα τα είδη μελιού που παράγουν και τα έχω βρει όλα άψογα- μέχρι και το πικρό μέλι κουμαριάς μου άρεσε ενώ δεν το περίμενα! Το θυμαρίσιο μέλι ωστόσο, παραμένει το αγαπημένο μου.. χμμμ και το ρείκι είναι σούπερ… και το μέλι πορτοκαλιάς… ορίστε, δεν μπορώ να διαλέξω :)

Αποφάσισα λοιπόν, να χρησιμοποιήσω τόσο το μέλι, όσο και τα υπόλοιπα μελισσοκομικά προϊόντα της Μελισσοκομίας Φωτόπουλου στα καλλυντικά μου και αυτή τη φορά θα ξεκινήσω με ένα σαπούνι με τη μέθοδο melt & pour. Γιατί με σαπούνι? Γιατί έχω ξεμείνει από σαπούνι. Το ξέρω πως στην αγορά υπάρχει έτοιμη βάση σαπουνιού με μέλι ή με άλλα φυσικά συστατικά, όμως στο δικό μου σαπούνι ήθελα να βάλω κάποιο από τα υπέροχα μέλια Φωτόπουλου που δοκίμασα… γιατί μέλι στο σαπούνι; γιατί το μέλι τονώνει και θρέφει την επιδερμίδα, προσφέρει αντιβακτηριακές και αντιμολυσματικές ιδιότητες ενώ χαρίζει μια ιδιαίτερη απαλότητα στο δέρμα που όμοιά της δεν προσφέρει καμιά άλλη καλλυντική πρώτη ύλη.
Στο σαπούνι πρόσθεσα επίσης γάλα κατσίκας σε σκόνη, συστατικό πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, Β12 το οποίο ρυθμίζει το pH της επιδερμίδας, απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα, ανανεώνει κι ενυδατώνει σε βάθος, βούτυρο καριτέ για πλούσια ενυδάτωση, ανανέωση και λάμψη, ενώ δεν αντιστάθηκα ούτε στη βρώμη η οποία λειτουργεί ως ήπιο απολεπιστικό, αφήνοντας ένα δέρμα απαλό σαν μετάξι.

υλικά:
για τη λευκή βάση σαπουνιού
600 γρ. λευκή βάση σαπουνιού χωρίς SLS
60 γρ. σκόνη κατσικίσιου γάλακτος
18 γρ. αλεσμένη βρώμη
15 γρ. άρωμα μελιού (για καλλυντικό & σαπούνι)

για τη διάφανη βάση σαπουνιού
400 γρ. διάφανη βάση σαπουνιού χωρίς SLS
gold sparks mica (προαιρετικά)
10 γρ. άρωμα μελιού (για καλλυντικό & σαπούνι)

εργαλεία:
καλούπι σιλικόνης χωρητικότητας 1000ml
επιφάνεια κοπής
μαχαίρι
1 ποτήρι ζέσεως 500ml
1 ποτήρι ζέσεως 1000ml
πιρούνι
ηλεκτρονικό θερμόμετρο
ηλεκτρονική ζυγαριά
δοσομετρικά κουτάλια
αναδευτηράκι χειρός
ψεκαστικό με οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν
  • Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία παρασκευής, αποστειρώνουμε εργαλεία, εξοπλισμό κι επιφάνεια εργασίας.
  • Ζυγίζουμε τις βάσεις σαπουνιών και τις κόβουμε σε κύβους πάνω στην επιφάνεια κοπής.
  • Στο ποτήρι ζέσεως χωρητικότητας 500ml τοποθετούμε τη διάφανη βάση σαπουνιού, ενώ στο ποτήρι ζέσεως χωρητικότητας 1000ml ρίχνουμε τη λευκή βάση σαπουνιού.
  • Τοποθετούμε το ποτήρι ζέσεως με τη λευκή βάση σαπουνιού σε bain marie. Μόλις λιώσει, αποσύρρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε να κατέβει η θερμοκρασία στους 60 βαθμούς Κελσίου- εδώ χρησιμοποιούμε το θερμόμετρο. Προσθέτουμε τη σκόνη γάλακτος & το βούτυρο καριτέ. Ανακατεύουμε. Στους 55 βαθμούς Κελσίου προσθέτουμε το μέλι & το άρωμα. Ανακατεύουμε πάλι. Προσθέτουμε τη βρώμη. Αν δούμε ότι μένει στην επιφάνεια τότε ανακατεύουμε λίγο ακόμα μέχρι να πήξει ελαφρώς το σαπούνι, έτσι ώστε να απλωθεί η βρώμη ομοιόμορφα. Προσοχή εδώ, μην πήξει πολύ και δεν μπορείτε μετά να το χυτεύεσετε στο καλούπι σας.
  • Ψεκάζουμε με αλκοολούχο λοσιόν ή οινόπνευμα μέσα στο λιωμένο σαπούνι για να απομακρύνουμε τυχόν φυσαλίδες, ψεκάζουμε και μέσα στο καλούπι σιλικόνης. Χυτεύουμε το σαπούνι. Ψεκάζουμε ξανά. Βάζουμε το σαπούνι μας στο ψυγείο.
  • Τοποθετούμε σε bain marie τη διάφανη βάση σαπουνιού. Μόλις λιώσει, αποσύρρουμε από τη φωτιά και περιμένουμε πάλι να κατέβει η θερμοκρασία στους 60 βαθμούς Κελσίου. Προσθέτουμε το βούτυρο καριτέ. Ανακατεύουμε. Στους 55 βαθμούς Κελσίου προσθέτουμε το μέλι & το άρωμα. Ανακατεύουμε πάλι. 
  • Για το χρώμα αυτής της στρώσης επέλεξα gold sparks mica. Η ένταση που θα δώσετε στον χρωματισμό εξαρτάται τώρα από εσάς γιατί κι εγώ με το μάτι έριξα. Για να μην ξεφύγετε στη δοσολογία, δοκιμάστε να ρίξετε με τη μύτη από ένα κουταλάκι του γλυκου, μια πρέζα που έλεγε κι η γιαγιά μου. Ανακατεύουμε και ψεκάζουμε με αλκοολούχο λοσιόν ή οινόπνευμα.
  • Βγάζουμε από το ψυγείο την πρώτη στρώση σαπουνιού που είχαμε φτιάξει και με τη βοήθεια ενός πιρουνιού, χαράζουμε την επιφάνεια του σαπουνιού. Ψεκάζουμε πάλι με αλκοολούχο λοσιόν και χυτεύουμε τη δεύτερη στρώση σαπουνιού. Ψεκάζουμε ξανά.
  • Προαιρετικά, ρίχνουμε λίγη βρώμη στην επιφάνεια του σαπουνιού και ψεκάζουμε πάλι.
  • Όταν παγώσει, ξεκαλουπώνουμε το σαπούνι μας. κόβουμε προσεκτικά σε φέτες και τυλίγουμε τα σαπούνια με μαγειρική μεμβράνη.
  • Enjoy!
Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα το