Monday, November 7, 2016

το αγιόκλημα των παιδικών μας χρόνων (honeysuckle, Lonicera caprifolium)

the honeysuckle plant
Αναρριχητικός, αειθαλής ή και φυλλοβόλος (αναλόγως την ποικιλία) θάμνος που φύεται σε όλη την Ελλάδα. Ανήκει στην οικογένεια των Καπριφολιϊδών η οποία αποτελείται από 180 περίπου είδη- 100 από αυτά βρίσκουμε στην Κίνα ενώ Ευρώπη και Αμερική φύονται περίπου 20 είδη. Το χαρακτηριστικό γλυκό του άρωμα είναι αποτυπωμένο βαθιά στη μνήμη, από τα παιδικά μας χρόνια, αφού δεν υπήρχε αυλή ή κήπος που να μην έχει αγιόκλημα και γιασεμί.

Παραδοσιακά, τα άνθη του φυτού χρησιμοποιήθηκαν στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση του άσθματος ή άλλων ασθενειών του αναπνευστικού, ενώ στην ανατολική Ασία χρησιμοποιήθηκαν για πυρετούς και κρυολογήματα, για τη θεραπεία της δυσεντερίας και για τη φλεγμονή του ουροποιητικού συστήματος. Ακόμα και σήμερα χρησιμοποιειούνται για την αντιμετώπιση καρδιακών διαταραχών καθώς και για λοιμώξεις τύπου σαλμονέλας, ψευδομονάδας, σταφυλόκοκκου και στρεπτόκοκκου. Η διεθνής βιβλιογραφία αναφέρει πως μειώνουν τη χοληστερόλη και την αρτηριακή πίεση ενώ θεραπεύει και τη φυματίωση.

Το αγιόκλημα περιέχει λιναλοόλη, γερανιόλη, ευγενόλη και αρωμαντεντρένη, ουσίες οι οποίες είναι υπεύθυνες για τις ηρεμιστικές και μυοχαλαρωτικές ιδιότητες του φυτού. Τα άνθη του φυτού έχουν επίσης αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριακές και αντιβιοτικές ιδιότητες και προφανώς γι’ αυτό και κάθε αυλή παλιότερα είχε οπωσδήποτε αγιόκλημα. Το αιθέριο έλαιο χρησιμοποιείται ευρέως στα ανθοϊάματα Μπαχ για την καταπολέμηση της νοσταλγίας και του πόθου του γυρισμού.

Τα φύλλα, οι καρποί ή άλλα στελέχη του φυτού, διαφέρουν από ποικιλία σε ποικιλία και κάποιες ράτσες παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα τοξικότητας γι’ αυτό και πριν μπείτε στη διαδικασία να καταναλώσετε με οποιονδήποτε τρόπο, αγιόκλημα, θα πρέπει να συμβουλευτείτε οπωσδήποτε έναν ειδικό.

Αναπάντητη ωστόσο, θα μείνει η απορία μου, γιατί δηλαδή δεν συναντάμε πια τόσο συχνά αγιόκλημα σε κήπους. Θα μου πεις, ποιους κήπους, η Αθήνα και τα λοιπά αστικά κέντρα είναι φίσκα στα γκαράζ και τις πολυκατοικίες- ναι, αλλά η επαρχία δεν έχει τέτοια προβλήματα, τί να συμβαίνει άραγε; Όποιος ξέρει, ας με διαφωτίσει κι εμένα. Σας φιλώ, bye!

συνταγές με αγιόκλημα
θρεπτική & αντιγηραντική μάσκα προσώπου με λευκή άργιλο

Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα το