Thursday, February 23, 2017

νυχτολούλουδο ή ηράνθεμο ή οινοθήρα (evening primrose, Oenothera biennis)

(για Ελληνικά, μεταφερθείτε προς τα κάτω)
Oenothera biennis
The evening primrose is a herbaceus flowering plant, native to the Americas and in the past was mostly used by the Indians, either as food or as medicine, while the first plants arrived in Europe in the 16th century. It numbers about 145 species worldwide; the most common species in greek nature is the Oenothera biennis.
Its name comes from the greek words “oinos” which means “wine” and “theran” which means “to hunt” because Greeks used to drink a mixture of wine and evening primrose flowers and this combination was calming down the nerves.

The plant can reach 0.10cm up to 3m, depending on the species, it only blooms at night and emits a divine fragrance. Its flowers are usually yellow but depend on the species, can be found also in purple, pink or white colour. The evening primrose is suitable for bees, it offers medicinal properties and it is often used as an ornamental plant. The entire plant is edible; roots and shoots are considered the tastiest and its seed oil has healing and soothing properties. 

In the past was used to soothe cough, asthma, gastrointestinal problems, to heal wounds and treat bruises. Today, we are using it to face symptoms from premenstrual syndrome, menopause and arthritis. It fights against digestive and heart diseases, Alzheimer’s dicease, it is used for various cancer forms and dermatosis. The evening primrose relieves from breast tenderness, improves psychological condition, helps in multiple sclerosis, rheumatoid arthritis, thrombosis and controls high blood pressure.
The evening primrose products can cause problems though, if they are taken with medication such as anti- epileptic or anti- depressant or anti- hypertensive, while particularly attention must be given during pregnancy.
Before use, consult your doctor. 

The evening primrose oil has an extremely high content of fatty acids, mainly linoleic and gamma- linolenic acid, which they belong to the famous omega-6 fatty acids. It contains also vitamins A, B1, B2, B6, E, palmitic acid and polyphenols. It is suitable to treat eczema and psoriasis and  moisturises dry skin. It has anti- aging and antioxidant benefits and it is  used for strengthening hair and nails. It is excellent ingredient in cosmetics products for your eyes.
You can eat it in your salad, mixing it with olive oil.

recipes with evening primrose


Stella Crown©

νυχτολούλουδο ή ηράνθεμο ή οινοθήρα
ηράνθεμο
Ποώδες φυτό, εγγενές της Αμερικής, χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα από τους Ινδιάνους είτε ως τροφή είτε ως φάρμακο ενώ τα πρώτα φυτά έφτασαν στην Ευρώπη τον 16ο αιώνα. Αριθμεί περίπου 145 είδη σε όλο τον κόσμο, με πιο διαδεδομένο, στην Ελλάδα είδος, την Οινοθήρα τη διετή (Oenothera biennis). Η ονομασία του προέρχεται από τις λέξεις “οίνος” και “θήρα” όπου ολόκληρη η λέξη σημαίνει αυτός που μπορεί να ηρεμήσει και να κατευνάσει.

Το νυχτολούλουδο μπορεί να φτάσει από 0,10 εκ. έως και 3 μέτρα ανάλογα με το είδος, ανθίζει μόνο τη νύχτα κι αναδίδει ένα άρωμα… μεθυστικό. Τα άνθη του συνήθως είναι κίτρινα, το βρίσκουμε όμως και με μωβ, ροζ, λευκά. Είναι φυτό μελισσοκομικό και φαρμακευτικό, χρησιμοποιείται ευρέως και ως καλλωπιστικό. Ολόκληρο το φυτό είναι βρώσιμο με ρίζες και βλαστάρια να θεωρούνται τα νοστιμότερα ενώ το έλαιο των σπόρων είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για τις θεραπευτικές και καταπραϋντικές του ιδιότητες.

Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκε για να καλμάρει τον βήχα, το άσθμα, γαστρεντερικά προβλήματα, για να επουλώσει πληγές και να περιποιηθεί μελανιές. Σήμερα, αντιμετωπίζουμε με αυτό συμπτώματα προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, εμμηνόπαυσης και αρθρίτιδας. Καταπολεμά παθήσεις του πεπτικού συστήματος, καρδιολογικές παθήσεις, χρησιμοποιείται για το Alzeheimer, για διάφορες μορφές καρκίνου και πλήθος δερματοπαθειών. Ανακουφίζει την ευαισθησία του στήθους, βελτιώνει την ψυχολογική κατάσταση, βοηθά στη σκλήρυνση κατά πλάκας, στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, στην υπέρταση και στις θρομβώσεις.
Τα σκευάσματα από νυχτολούλουδο μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα εάν λαμβάνονται μαζί με φάρμακα πηκτικά ή αντιπηκτικά αίματος ή αν κάποιος λαμβάνει αντι-επιληπτική ή αντικαταθλιπτική ή καρδιολογική και αντι-υπερτασική αγωγή. Ιδιαίτερη προσοχή σε περίπτωση εγκυμοσύνης.
Πριν τη χρήση του, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Το έλαιο νυχτολούλουδου παρουσιάζει εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά οξέα και κυρίως σε λινολενικό και γ- λινολενικό οξύ τα αποία ανήκουν στα περίφημα ω-6 λιπαρά οξέα, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Ε, παλμιτικό οξύ και πολυφαινόλες. Είναι κατάλληλο για να περιποιηθεί έκζεμα και ψωρίαση, ενυδατώνει τις ξηρές επιδερμίδες. Είναι αντιγηραντικό και αντιοξειδωτικό, χρησιμοποιείται για ενδυνάμωση μαλλιών αλλά και ονύχων. Είναι εξαιρετικό συστατικό και σε προϊόντα για τα μάτια.
Μπορείτε να το καταναλώσετε και στη σαλάτα σας, αναμειγνύοντάς το με ελαιόλαδο.

συνταγές με νυχτολούλουδο

Stella Crown©