Tuesday, March 14, 2017

Ρόζα, η τριανταφυλλένια (rose, Rosa L.)

(για Ελληνικά, μεταφερθείτε προς τα κάτω)
what a rose can say?
Greek mythology is full of stories about our beloved rose, love stories, stories of mystery and passion; legends or reality? it doesn’t matter. All have said and written to honour the majesty of the king of flowers. Not unfairly.
The rose of Venus which became also a symbol for rebel movements, is grown in Greece since the  Bronze Age, while in China and Persia exist at least for five thousands years. Reports about rose we can find in Herodotus, in Theophrastus and Pliny, while “paved streets with rose petals” can be found in the history of Romans, Egyptians and Persians.

Rose is an ornamental plant and deciduous, it belongs to the family of Rosaceae and more than 100 species of it, are worldwide known. Rose is an excellent ingredient for pastry making, we drink it in our tea and we use it as a cosmetic substance because it provides countless antibacterial and anti-inflammatory properties. It presents high levels of vitamin C, which makes it a strong antioxidant, detoxifies and restores our natural glow!

The rose oil is ideal for massage, it is a strong anti-aging and emollient agent, which cools and soothes the damaged skin. To be more specific, I’ve already written about rose hip oil, here

The rose essential oil (I love the Rosa damask because it has the finest essence of all) has aphrodisiac, anti-wrinkle, soothing and anti-inflammatory properties and it is a nice agent to waork against depression. It is widely used to treat constipation, asthma, headache and stomachache, while soothes gynaecological disorders and skin problems. 
We can enjoy the freshness of the rose, as a floral water (rose water) also in confectionery and cosmetology.

recipes with rose


Stella Crown©

ρόζα, η τριανταφυλλένια
ρόζα, η τριανταφυλλένια
Η ελληνική μυθολογία βρίθει από ιστορίες για το τριαντάφυλλο, ιστορίες έρωτα, μυστηρίου και πάθους, θρύλοι ή πραγματικότητες, καμιά σημασία δεν έχει. Ειπώθηκαν και γράφτηκαν για να εξυμνήσουν, τί άλλο; τη μεγαλειότητα του βασιλιά των λουλουδιών. Όχι άδικα. 
Το ρόδο της Αφροδίτης που έφτασε να αποτελεί μέχρι και σύμβολο επαναστατικών κινημάτων καλλιεργείται στην Ελλάδα από την Εποχή του Χαλκού, ενώ σε Κίνα και Περσία υπάρχει τουλάχιστον εδώ και πέντε χιλιάδες χρόνια. Αναφορές για το τριαντάφυλλο βρίσκουμε στον Ηρόδοτο, στον Θεόφραστο και στον Πλίνιο, ενώ δρόμους στρωμένους με ροδοπέταλα βρίσκουμε στους Ρωμαίους, στους Αιγύπτιους, στους Πέρσες.

Καλλωπιστικό φυτό και φυλλοβόλο, ανήκει στην οικογένεια των Ροδοειδών και υπάρχουν στον κόσμο παραπάνω από 100 γνωστά είδη. Το τριαντάφυλλο το τρώμε ως γλυκό, το πίνουμε σε αφεψήματα και το κάνουμε καλλυντικό γιατί μας παρέχει άπειρες αντιβακτηριακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Παρουσιάζει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, γεγονός που του προσδίδει ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα, αποτοξινώνει και αποκαθιστά τη φυσική μας λάμψη!

Το φυτικό έλαιο τριαντάφυλλου είναι ιδανικό για μασάζ, αποτελεί δυνατό αντιγηραντικό και μαλακτικό παράγοντα, ενώ δροσίζει και ανακουφίζει το ταλαιπωρημένο δέρμα. Για το έλαιο αγριοτριανταφυλλιάς πιο συγκεκριμένα, έχω γράψει ήδη, εδώ.

Το τριαντάφυλλο σε αιθέριο έλαιο και δη το Δαμασκηνό, με το ωραιότερο άρωμα έβερ, είναι αφροδισιακό, αντιρυτιδικό, χαλαρωτικό, αντιφλογιστικό ενώ λειτουργεί και κατά της κατάθλιψης. Χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπιση δυσκοιλιότητας, άσθματος, πονοκεφάλων και στομάχου, ενώ καταπραΰνει γυναικολογικά και δερματικά προβλήματα. 
Το αναζωογονητικό και καταπραϋντικό τριαντάφυλλο, το απολαμβάνουμε και σε μορφή ανθόνερου, τόσο στη ζαχαροπλαστική όσο και στην κοσμετολογία.

συνταγές με τριαντάφυλλο


Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα το