Saturday, December 16, 2017

diy candy cane melt & pour soap

(για Ελληνικά, μεταφερθείτε προς τα κάτω)
candy cane soap by Stella Crown
Like last year, I and my fellow workers are participating in Christmas bazaars this year again, where money will be allocated to the school needs. So, I set my imagination to work and this time I turned the classic Christmas candy canes into soap! Nice challenge, don’t you think?

Firstly I made melt & pour soapy Christmas ornaments which can be given also as a unique holiday gift. The recipe and the preparation method are here.
before
after
Then I made a melt & pour layered soap which is our base in this recipe and reminds our well-known candy canes!

While for the end, I left the frosting in which we will place the soapy ornaments as you can see in the first picture. Let’s see the recipe now!

ingredients for the layered soap:
for the white layer
600 g | 21 oz white melt & pour soap base SLS free
9 g | 0.32 oz shea butter
9 g | 0.32 oz apricot kernel oil
12 g | 0.42 oz candy floss flavouring oil

for the red layer
600 g | 21 oz crystal melt & pour soap base SLS free
9 g | 0.32 oz sweet almond oil
9 g | 0.32 oz macadamia oil
12 g | 0.42 oz candy floss flavouring oil

ingredients for the frosting:
400 g | 14 oz white melt & pour soap base SLS free
60 g | 2.1 oz vegetable glycerin
200 g | 7.1 oz rose floral water
8 g | 0.28 oz candy floss flavouring oil

tools:
silicon mold
cutting surface
knife
2 beakers 1000 mL
electronic thermometer
digital scale
whisker
measuring spoons
spray bottle with alcohol or alcoholic lotion
hand mixer
pastry piping bag
silicon spatula
  • Before start making the soap, sterilise tools, containers and work surface while don’t forget to wear your gloves.
  • Firstly you will make the base. Weigh the soap bases, cut into cubes and leave them aside.
  • For the white layer: pour the soap cubes and all the other ingredients except the flavouring oil, into the beaker. Place the soap in microwave and melt for 10 seconds. Stir and melt for 10 seconds again. Repeat the process until your soap is completely melted. This technique prevents the soap from scorching. Add the flavouring oil and stir.
  • Spray with alcohol into the soap to remove any bubbles but also into the mold. Pour the soap in the cold and spray again. Get prepared for the red layer.
  • For the red layer: follow the same process.
  • Check the white layer to see if it hardens. If not, put it in the fridge for a while. 
  • When the temperature of the red layer reaches 60 degrees Celsius, spray with alcohol the white layer very well to make sure that the layers will stick together. Now, pour the red layer.
  • Repeat in the same way with the remaining white and soaps. If necessary, reheat the soaps in the microwave using 10 second bursts and be careful not to scorch the soap.
  • Allow the soap to fully cool and harden. Continue with the frosting.
  • For the frosting: Melt the soap in the microwave with the 10 second bursts and then pour it into a large stainless bowl. Add the vegetable glycerin, the flavouring oil and the half of the water. stir thoroughly with the hand mixer and when the soap starts to stick on the mixer blades add the rest of the water. Stir again and put the whipped soap into the piping bag by using the spatula.
  • Spay the top of the layered soap with alcohol and pour the whipped soap on in the same way as when we make cakes or cupcakes.
  • Place the soapy ornaments in the frosting, sprinkle with golden or silver mica and the candy cane soap is ready. 
  • Wait for the soap to harden and cut it in bars with a long knife.

Stella Crown©

πολυεπίπεδο σαπούνι melt & pour σαν χριστουγεννιάτικο ζαχαρωτό 😍
πολυεπίπεδο σαπούνι melt & pour χριστουγεννιάτικο ζαχαρωτό από τη Stella Crown 
Όπως πέρυσι, έτσι και φέτος εγώ και οι συνεργάτες μου συμμετέχουμε σε χριστουγεννάτικα bazzar των οποίων τα χρήματα θα διατεθούν στις διάφορες ανάγκες ων σχολείων. Έβάλα λοιπόν τη φαντασία μου να δουλέψει και αυτή τη φορά μετετρεψα τα κλασσικά χριστουγεννιάτικα ζαχαρωτά μπαστουνάκια σε σαπούνι! Ωραίο το challenge, βρίσκετε;

Για το σημερινό σαπούνι, αρχικά έφτιαξα σαπουνοστολίδια με τη μέθοδο melt & pour τα οποία στη συνέχεια ζωγράφισα με χρώματα mica. Η συνταγή και ο τρόπος κατασκευής βρίσκονται εδώ.
το πριν
το μετά
Έπειτα έφτιαξα ένα πολυεπίπεδο σαπούνι το οποίο είναι η βάση μας, πάλι με τη μέθοδο melt & pour για να θυμίζει τα γνωστά μας ζαχαρωτά μπαστουνάκια.

Ενώ για το τέλος άφησα το frosting μεσα στο οποίο θα στερεώσουμε τα αρχικά σαπουνοστολίδια, όπως βλέπουμε στην πρώτη φωτογραφία. Πάμε να δούμε τη συνταγή!

υλικά βάσης:
για τη λευκή στρώση
600 γρ. λευκή βάση σαπουνιού χωρίς SLS
9 γρ. βούτυρο καριτέ
9 γρ. έλαιο βερίκοκου
12 γρ. άρωμα candy floss

για την κόκκινη στρώση
600 γρ. διάφανη βάση σαπουνιού χωρίς SLS
9 γρ. έλαιο αμυγδάλου
9 γρ. έλαιο macadamia
12 γρ. άρωμα candy floss

υλικά frosting:
400 γρ. λευκή βάση σαπουνιού χωρίς SLS
60 γρ. φυτική γλυκερίνη
200 γρ. ροδόνερο
8 γρ. άρωμα candy floss

εργαλεία:
καλούπι σιλικόνης
επιφάνεια κοπής
μαχαίρι
2 ποτήρια ζέσεως 1000 ml
ηλεκτρονικό θερμόμετρο
ηλεκτρονική ζυγαριά
αναδευτήρας χειρός (αυγοδάρτης)
ψεκαστικό με οινόπνευμα ή αλκοολούχο λοσιόν
μίξερ χειρός
κορνέ ζαχαροπλαστικής
σπάτουλα
  • Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία παρασκευής, αποστειρώνουμε εργαλεία, εξοπλισμό, επιφάνεια εργασίας και φοράμε γάντια.
  • Πρώτα θα φτιάξουμε τη βάση μας. Ζυγίζουμε και κόβουμε σε κύβους τις σαπωνόμαζες.
  • Για την λευκή στρώση: ρίχνουμε τους κύβους σαπουνιού στο ποτήρι ζέσεως και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το άρωμα. Τοποθετούμε το σαπούνι σε φούρνο μικροκυμάτων και ανα δέκα δευτερόλεπτα, το βγάζουμε από τον φούρνο, ανακατέυουμε λίγο με το χέρι και το βάζουμε πάλι πίσω. Αυτή η διαδικασία θα επαναλαμβάνεται μέχρι να λιώσει το σαπούνι εντελώς κι ο λόγος που διακόπτω το λιώσιμο είναι γιατί δεν θέλω να ψήσω ή να βράσω το σαπούνι. Μόλις λιώσει εντελώς, προσθέτουμε το άρωμα και ανακατέυουμε.
  • Ψεκάζουμε με οινόπνευμα μέσα στο σαπούνι για να απομακρύνουμε τυχόν φυσαλίδες αλλά και μεσά στο καλούπι. Χυτεύουμε το σαπούνι και ψεκάζουμε πάλι. Ετοιμαζόμαστε για την κόκκινη στρώση.
  • Για την κόκκινη στρώση: Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία. 
  • Ψεκάζουμε καλά με οινόπνευμα την λευκή στρώση έτσι ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους οι βάσεις. Πριν χυτεύσουμε όμως την κόκκινη στρώση, περιμένουμε η θερμοκρασία να φτάσει στους 60 βαθμούς ενώ φροντιζουμε η λευκή στρώση να έχει σκληρύνει λίγο πρώτα. Το ψυγείο θα βοηθήσει σε αυτή τη φάση.
  • Επαναλαμβάνουμε με τον ίδιο τρόπο εναλλάξ τις δυο στρώσεις και όποτε χρειάζεται ξαναλιώνουμε τα σαπούνια στον φούρνο μικροκυμάτων με τη μέθοδο των 10 δευτερολέπτων.
  • Όταν το συνολικό σαπούνι παγώσει, ξεκαλουπώνουμε και προχωράμε στο frosting.
  • Για το frosting: Λιώνουμε το σαπούνι μας στον φούρνο μικροκυμάτων με τη μέθοδο των 10 δευτερολέπτων κι έπειτα το χυτεύουμε σε ένα μεγάλο ανοξείδωτο μπωλ. Προσθέτουμε τη φυτική γλυκερίνη, το άρωμα και το μισό νερό. Ανακατέυουμε με το μίξερ και όταν δούμε ότι το σαπούνι αρχίζει και κολλάει στις λεπίδες του μίξερ προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερο. Ανακατεύουμε και βάζουμε τη σαντιγύ στο κορνέ με τη σπάτουλα. 
  • Ψεκάζουμε τη βάση του σαπουνιού που φτιάξαμε νωρίτερα κι αρχιζουμε με γρήγορες κινήσεις να βαζουμε τη σαντιγύ στο σαπούνι όπως όταν φτιάχνουμε τούρτα ή cupcakes.
  • Παίρνουμε τώρα τα σαπουνοστολίδια μας και τα τοποθετούμε μέσα στο frosting. Πασπαλίζουμε με χρυσόσκονη mica και το σαπούνι ζαχαρωτού είναι έτοιμο. Περιμένουμε να σκληρύνει και η σαντιγύ και κόβουμε σε φέτες με ένα μακρύ μεγάλο μαχαίρι.
  • Συνολικά, βγαίνει ένα σαπούνι 2-2.5 κιλών περίπου. 
Stella Crown©