Tuesday, August 9, 2016

DIY Galen’ s Cold Cream without borax & emulsifiers

Για αρχαιοελληνική περιποίηση, Cold Cream από τον Γαληνό
DIY Galen' s Cold Cream without borax & emulsifiers
Αφορμή για τη σημερινή συνταγή, στάθηκε το αίτημα του Glamour Spell για μία φόρμουλα ελληνικής προελεύσεως που να έχει διανύσει χιλιόμετρα στον χρόνο.. Αμέσως αμέσως, το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό ήταν η Cold Cream του Γαληνού. 
Πρόκειται για την πρώτη καλλυντική κρέμα στην ιστορία της κοσμητολογίας η οποία φτιάχτηκε από τον Έλληνα γιατρό και φιλόσοφο Κλαύδιο Γαληνό (Πέργαμος 129 μ.Χ.– Ρώμη 199 μ.Χ) και το όνομά αυτής οφείλεται στην αίσθηση δροσιάς που αφήνει στην επιδερμίδα μας καθώς εξατμίζεται! 
Μια κρέμα πολυχρηστική, μια κρέμα όπου όλοι μάθαμε πάνω της να φτιάχνουμε άλλες κρέμες, λοσιόν και γαλακτώματα, μια κρέμα κατάλληλη για όλους! Ακόμα και για μένα, που έχω λιπαρή επιδερμίδα, αποτελεί την καλύτερη κρέμα ever κι αυτό φανερώνει τον λόγο που μετράει περίπου δύο χιλιάδες χρόνια ζωής.. και συνεχίζει ακάθεκτη! 
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κρέμα σώματος, ως κρέμα after sun, ως κρέμα νυκτός, ως γαλάκτωμα ντεμακιγιάζ, μπορεί ακόμα και να φορεθεί ως κρέμα ημέρας από τις ξηρές επιδερμίδες και με τα ανάλογα συστατικά χρησιμοποιείται και ως μάσκα ή ως scrub ή για να περιποιηθούμε τις άκρες των μαλλιών μας! 
Στη συνταγή δεν χρησιμοποίησα βόρακα όπως έχουμε δει σε διάφορες παραλλαγές στο διαδίκτυο. Ο βόρακας είναι ένα φυσικό ορυκτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε φυσικά καθαριστικά σπιτιού- εγώ τον χρησιμοποιώ για να απομακρύνω διαφορα ζωΰφια εδώ στην εξοχή που ζω- δεν τον προτείνω όμως ως συστατικό σε προϊόντα περιποίησης. Δεν χρησιμοποίησα όμως ούτε λεκιθίνη, ούτε κάποιον άλλο γαλακτωματοποιητή κυρίως γιατί ήθελα να πλησιάσω όσο πιο πολύ μπορώ στην αρχική συνταγή. 
Ακριβώς επειδή χρησιμοποίησα μόνο μελισσοκέρι, υπάρχει περίπτωση να δείς διαχωρισμό του λαδιού στην κρέμα, αυτό δεν σημαίνει πως χάλασε όμως. Απλά την ανακατεύεις πάλι λίγο και μετά την εφαρμόζεις στο δέρμα. Από την άλλη, ο διαχωρισμός δεν είναι και σίγουρος γιατί σε πείραμα που έκανα με αυτήν εδώ τη συνταγή και με το πολύ καλό ανακάτεμα, διαχωρισμό δεν είδα. Επίσης, έβαλα μία cold cream  στο ψυγείο κι άλλη μία ίδια την άφησα σε θερμοκρασια δωματίου. Πάλι δεν έγινε διαχωρισμός και οι δύο κρέμες παρέμειναν αναλλοίωτες.
Η μόνη δική μου παρέμβαση είναι η προσθήκη βιταμίνης Ε και αιθέριου ελαίου για να παρατείνω λίγο τη διάρκεια ζωής της κρέμας. Κι επειδή είναι καλοκαίρι, η κρέμα αυτή θα μπει οπωσδήποτε στο ψυγείο.

α΄ φάση καλλυντικού:
61 γρ. αγουρέλαιο (early harvest extra virgin olive oil)
9 γρ. μελισσοκέρι

β΄ φάση καλλυντικού:
30 γρ. ροδόνερο

γ΄ φάση καλλυντικού:
1 γρ. βιταμίνη Ε

δ΄ φάση καλλυντικού:
22 σταγόνες αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλο
  • Πριν ξεκινήσουμε τη διαδικασία, αποστειρώνουμε εργαλεία, εξοπλισμό, συσκευασίες κι επιφάνεια εργασίας.
  • Αυτή τη φορά θα διαβάσεις τις οδηγίες παρασκευής, όπως θα στις γράψω παρακάτω.
  • Σε ένα ποτήρι ζέσεως βάζεις το αγουρέλαιο (early harvest extra virgin olive oil) και το μελισσοκέρι. Σε ένα άλλο ποτήρι ζέσεως βάζεις το ροδόνερο.
  • Τοποθετείς τα ποτήρια σου σε υδρόλουτρο (bain marie) με χαμηλή θερμοκρασία.
  • Δεν θέλω οι θερμοκρασίες σου να ξεπεράσουν τους 69 βαθμούς Κελσίου για να μην καταστραφούν οι ιδιότητες των συστατικών.
  • Αφού λιώσει το κερί, αποσύρεις τα ποτήρια ζέσεως από τη φωτιά.
  • Με ένα μίξερ ανακατεύεις τη λιπαρή βάση σου ενώ με το άλλο χέρι ρίχνεις αργά αργά μα πάρα πολύ αργά και σταθερά το ροδόνερο, στο λάδι. Δεν σταματάς το ανακάτεμα για κανένα λόγο.


  • Καθώς ανακατεύεις μεταφέρεις το μείγμα σου σε μπωλ με νερό το οποίο είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Αυτό το κάνεις γιατί θες να πήξεις την κρέμα σου πιο γρήγορα.
  • Ανακατεύεις, ανακατεύεις και συνεχίζεις να ανακατεύεις ασταμάτητα. Προτείνω κάποια στιγμή, να αφήσεις το μιξεράκι στην άκρη και να συνεχίσεις το ανακάτεμα με ένα stick blender. Εγώ έχω στο ένα χέρι το μιξεράκι του φραπέ, στο άλλο χέρι το stick blender και τα δουλεύω εναλλάξ μέσα στην κρέμα. Αν δεν έχεις αυτό το στικ, δεν πειράζει, συνεχίζεις το ανακάτεμα.
  • Μόλις κρυώσει η κρέμα, ρίχνεις μέσα τη βιταμίνη και το αιθέριο έλαιο. Συνεχίζεις το ανακάτεμα. 
  • Όταν δεις πως η κρέμα έχει δέσει, τη βάζεις στο ψυγείο για 3 λεπτά. 
  • Αφού περάσουν τα 3 λεπτά, τη βγάζεις από το ψυγείο και ανακατεύεις λίγο ακόμα. Η κρέμα σου είναι έτοιμη.
  • Αν θες να την μετατρέψεις σε scrub προσώπου- σώματος, πρόσθεσε 5 γραμμάρια κόκκους από κουκούτσι ελιάς (olive seed powder).
  • Το αγουρέλαιο (early harvest extra virgin olive oil) περιέχει όλες τις βιταμίνες και προβιταμίνες του ελαιολάδου, μέταλλα και πολυφαινόλες που προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες, το ενεργό οξυγόνο και τις ελεύθερες ρίζες. Προστατεύει από την πρόωρη γήρανση και ενυδατώνει σε βάθος, πολύ περισσότερο από άλλα λάδια και βούτυρα.
  • Το μελισσοκέρι παρέχει πλούσια αντιοξειδωτική δράση, μαλακώνει την επιδερμίδα και προστατεύει από την περιβαλλοντική ρύπανση.
  • Το ροδόνερο είναι δροσιστικό, συσφιγκτικό, ηρεμιστικό αναγεννά την επιδερμίδα και προλαμβάνει τη γήρανση.
  • Η βιταμίνη Ε είναι ένα αντιοξειδωτικό προϊόν το οποίο ενυδατώνει αλλά λειτουργεί και ως συντηρητικό.
  • Το αιθέριο έλαιο τριαντάφυλλου είναι αντιγηραντικό και λειτουργεί επίσης ως φυσικό συντηρητικό.
  • Το κλειδί της επιτυχίας γι’ αυτή τη συνταγή, βρίσκεται στο ανακάτεμα.
Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα το
Κράτα τοΚράτα το