Friday, April 15, 2016

βερίκοκκο (apricot, Prunus armeniaca)

apricot trees
Ανήκει στην οικογένεια των ροδοειδών και λένε πως προέρχεται από την Κίνα. Στην Ευρώπη ήρθε μέσω της Αρμενίας, απ’ όπου και πήρε το βοτανολογογικό του όνομα. Η καλλιέργειά του ήταν γνωστή ήδη από το 2.200 π.Χ., ενώ στην Ελλάδα μεταφέρθηκε από τον Μέγα Αλέξανδρο. Ο Διοσκουρίδης περιγράφει τα βερίκοκκα, ως “αρμένικα μήλα”, ενώ οι Ρωμαίοι ως “χρυσόμηλα”. Λόγω μικρασιατικής καταγωγής, τα γνωρίζω και ως “καΐσια”, τούρκικη ονομασία η οποία προέρχεται από το “Καϊσερλί”, η γνωστή σε εμάς, Καισάρεια, όπου εκεί ευδοκιμεί μια συγκεκριμένη ποικιλία. Πλίνιος και Γαληνός τα ονόμαζαν “πραικόκια”, ενώ ο Δημόκριτος στα Γεωπονικά, αναφέρει τον καρπό αυτό, όπως τον γνωρίζουμε κι εμείς, δηλαδή βερίκοκκο.


Τα βερίκοκκα, αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα, χωρίζονται σε 12 ποικιλίες, με γεύση παρόμοια αλλά με μικρές διαφορές στο μέγεθος και στο χρώμα. Καταναλώνονται μεταξύ Μαΐου και Αυγούστου και η διατροφική τους αξία είναι πολύ πλούσια. Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Α, καροτενοειδών, φλαβονοειδών ενώ παράλληλα είναι πλούσια σε βιταμινη C, σίδηρο, σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Συμβάλουν στην καλή λειτουργία των ματιών, έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, βοηθάνε το πεπτικό σύστημα και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα αλλά προστατεύουν και το καρδιαγγειακό σύστημα εμποδίζοντας την “κακή” χοληστερίνη.
apricot seed
Για το κουκούτσι του βερίκοκκου έχουν γραφτεί πάρα πολλά, κυρίως για την αντικαρκινική του δράση. Η σύγχρονη ιατρική ισχυρίζεται πως οτιδήποτε πικρό, είναι αναγκαίο για την αντιμετώπιση του καρκίνου. Το κουκούτσι από βερίκοκκο είναι πικρό λοιπόν και χρησιμεύει στο να ανοίγει την όρεξη των καρκινοπάθών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους πεθαίνουν από ασιτία. Τα κουκούτσια από βερίκοκκα, σύμφωνα με τον Σιγκουίρα, σταματούν τις μεταστάσεις, εμποδίζουν την ανάπτυξη όγκων, παρέχουν ανακούφιση από τους πόνους κι όλα αυτά οφείλονται στη βιταμίνη Β17, η οποία βρίσκεται στα κουκούτσια των περισσότερων φρούτων. Η άλλη μεριά της ιατρικής, ισχυρίζεται, πως η κατανάλωση κουκουτσιών και κυρίως η πρόσληψη βιταμίνης Β17, έχουν καθαρά προληπτικό χαρακτήρα. Ναι μεν, έχουν ευεργετική δράση πάνω στα καρκινικά κύτταρα, ωστόσο δεν καταπολεμούν δραστικά τον καρκίνο, όταν αυτός έχει ήδη εκδηλωθεί. Παρόλα αυτά, όλοι οι επιστήμονες συνιστούν την μέγιστη κατανάλωση βιταμίνης Β17, καθώς αυτός ο παράγοντας δυναμώνει τον οργανισμό και τον βοηθά να αντισταθεί στην ανάπτυξη κακοήθειας. Άρα, ναι, το βερίκοκκο συμβάλει στην προστασία του οργανισμού κατά του καρκίνου, έστω και προληπτικά. 
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.
apricot oil & beauty benefits
Το έλαιο βερίκοκκου που χρησιμοποιούμε στα καλλυντικά, προέρχεται από τα κουκούτσια, την ευεργετική δράση των οποίων, αναφέραμε παραπάνω. Είναι κατάλληλο για όλους τους τύπους επιδερμίδας, κυρίως για τα ευαίσθητα δέρματα και χρησιμοποιείται ευρέως για μασάζ. Είναι αναζωογονητικό και αντιγηραντικό, μαλακτικό και δυναμωτικό, τονώνει το υδρολιπιδικό φιλμ και προστατεύει από την αφυδάτωση. Ανήκει στα ξηρά έλαια, διειδύει σε βάθος και απορροφάται άμεσα. Προσφέρει λάμψη και φωτεινότητα, καθώς είναι πλούσιο σε ολεϊκό και λινολεϊκό οξύ, βιταμίνες Α, Β1, Β2, Β6, Β17, C και Ε.

συνταγές με βερίκοκκο
αντιγηραντική & θρεπτική μάσκα προσώπου με λευκή άργιλο

Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το