Wednesday, June 8, 2016

ρίκινος ο κοινός & καστορέλαιο (castor oil, Ricinus communis)

castor bean plant
Αειθαλής ποώδης θάμνος, εγγενής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, της Αφρικής και της Ινδίας, γνωστός και ως ρετσινολαδιά ή κρότωνας ή κίκι ή κουρτουνιά. Ανήκει στην οικογένεια Euphorbiaceae και από αυτό το φυτό παράγεται το καστορέλαιο ή ρητινόλαδο ή ρετσινόλαδο. Μπορεί να φτάσει σε ύψος τα 3 μέτρα περίπου, ενώ σε ευνοϊκές συνθήκες τροπικού κλίματος ψηλώνει μέχρι και 12 μέτρα (!). Είναι αυτοφυές στην Ελλάδα (θα το δείτε σε εγκαταλελειμένα μέρη κι ανάμεσα σε μπάζα) αλλά καλλιεργείται ευρέως σε Ινδία, Ρωσία, Βραζιλία. Σπόροι, βλαστοί και φύλλα είναι τοξικά. 
castor beans
Η ονομασία του φυτού ricinus στα λατινικά, σημαίνει “τσιμπούρι” λόγω της εμφάνισης των σπόρων του ενώ η ονομασία του φυτικού ελαίου “καστορέλαιο” προέρχεται από το αγγλικό “castor oil” όπου λανθασμένα οι Άγγλοι έμποροι απέδωσαν, ύστερα από σύγχυση που προέκυψε μεταξύ των ελαίων του φυτού Ricinus και του φυτού Agnus Castus.
castor oil & benefits
Το καστορέλαιο χρησιμοποιήθηκε στο μακρινό παρελθόν για φωτισμό και επάλειψη σώματος από Αιγύπτιους και Ινδούς, στην Κίνα χορηγήθηκε ως φάρμακο ενώ αναφορές για την υπακτική και καθαρτική του δράση βρίσκουμε επίσης στον Ηρόδοτο, στον Στράβωνα, στον Θεόφραστο, στον Διοσκουρίδη και στον Πλίνιο. Την περίοδο του Μεσαίωνα χρησιμοποιήθηκε ως θεραπευτικό μέσο για δερματικα προβλήματα και τον 20ο αιώνα αποτέλεσε σημαντικό συστατικό βιομηχανικών προϊόντων. 

Δυστυχώς χρησιμοποιήθηκε και ως μέσο πολιτικής τρομοκρατίας στη φασιστική Ιταλία του Μουσολίνι, όπου επέβαλαν την υποχρεωτική κατάποση στα θύματα των βασανιστηρίων τους- το καστορέλαιο λειτουργεί ως καθαρτικό, ανάγκαζαν λοιπόν τους αντιφρονούντες να το πιουν, με στόχο την απόλυτη αφυδάτωση, η οποία πολλές φορές οδηγούσε και στο θάνατο.. τακτική βασανισμού η οποία εφαρμόστηκε και στην Ελλάδα από τη δικτατορία του Μεταξά. Αν εξαιρέσουμε το μελανό αυτό κομμάτι της ιστορίας, το οποίο μόνο ντροπή θα πρέπει να προκαλεί, το καστορέλαιο είναι διάσημο για τις ευεργετικές του ιδιότητες.

Αποτελείται κατά 95% από ρικινελαϊκό οξύ, ενώ αξιοσημείωτη είναι η περιεκτικότητά του σε ω-9 λιπαρά οξέα. Διαθέτει χαμηλή μοριακή μάζα γι’ αυτό και καταφέρνει και διεισδύει σε βάθος προστατεύοντας από μολύνσεις και αφυδάτωση. Είναι ένα εξαιρετικά αντιφλεγμονώδες έλαιο με αναλγητική και αντιβακτηριακή δράση, καθαρίζει σε βάθος την επιδερμίδα, “φυλακίζει” την υγρασία στο δέρμα και προλαμβάνει τη γήρανση. Είναι ιδανικό για την αντιμετώπιση της ακμής, του εκζέματος αλλά και άλλων ειδών δερματοπάθειας, μαλακώνει την επιδερμίδα ενώ είναι διάσημο για την περιποίηση που προσφέρει σε μαλλιά, βλεφαρίδες και φρύδια. Είναι ιδανικό συστατικό για παραγωγή σαπουνιού προσδίδοντας πλούσιο αφρισμό, ενώ η προσθήκη του σε lip balms εγγυάται χείλη ζουμερά και μαλακά.

συνταγές με καστορέλαιο
🌿 βρεφική κρέμα ενυδάτωσης

🌿 έλαια θεραπείας & αποκατάστασης μαλλιών

🌿 σαπούνι γλυκερίνης με γάλα γαϊδούρας & άργιλο

Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το