Sunday, July 24, 2016

DIY Natural Mosquito Soy Wax Candle

Φυσικό αντικουνουπικό κερί από σόγια
DIY Natural Mosquito Soy Wax Candle
Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια έχω λύσει το πρόβλημα των κουνουπιών, παρόλο που το σπίτι μου είναι πάνω στο βουνό και σε μικρή απόσταση από τη θάλασσα. Προνόησα τότε και φύτεψα ευκάλυπτο, σιτρονέλλα, λεβάντα και δεντρολίβανο γύρω από το σπίτι, τα οποία πλέον έχουν θεριέψει και δεν με πλησιάζει τίποτα απολύτως. Τις προάλλες όμως χρειάστηκε να επιστρέψω στην Αθήνα.. καταλαβαίνετε, μιλάμε για όλεθρο. Είχα μαζί το αντικουνουπικό μου spray καθώς και το βάλσαμο για τα τσιμπήματα εντόμων, όμως δεν ήθελα να ψεκάζομαι και να αλείφομαι κάθε λίγο και λιγάκι, χρειαζόμουν κάτι για τον χώρο του σπιτιού, εσωτερικό και εξωτερικό.

Σκέφτηκα λοιπόν, να φτιάξω ένα αντικουνουπικό κερί από σόγια, το οποίο είναι φυσικό προϊόν, μη τοξικό, καίγεται σε χαμηλότερη θερμοκρασία από την παραφίνη και διαρκεί περισσότερο. Δεν αφήνει δυσάρεστες οσμές, απολαμβάνετε οποιοδήποτε αιθέριο έλαιο ή άρωμα έχετε προσθέσει κι αν το κάψετε μες στο σπίτι, δεν αφήνει καπνό ούτε “μαυρίζει” τοίχους και κουρτίνες. Πάμε να δούμε πως γίνεται!

εργαλεία:
ποτήρι ζέσεως
φυτίλι με βάση
βάζο γυάλινο ή μεταλλικό
ξυλάκια παγωτού ή μολύβι ή στυλό (για το στήριγμα του φυτιλιού)

υλικά:
100 γρ. μαλακό κερί σόγιας
15 στ. αιθέριο έλαιο περγαμόντο
10 στ. αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας
10 στ. αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου
5 στ. αιθέριο έλαιο κανέλας
  • Ρίχνουμε το κερί σόγιας στο ποτήρι ζέσεως και τοποθετούμε σε bain marie.
  • Όσο περιμένουμε να λιώσει το κερί, στερεώνουμε το φυτίλι μας μέσα στο βάζο, τυλίγοντας την άκρη του φυτιλιού με ένα ξυλάκι ή ένα στυλό, όπως στη φωτογραφία:
  • Σε ένα άλλο σκεύος αναμειγνύουμε όλα μας τα αιθέρια έτσι ώστε να ρίξουμε το μείγμα αμέσως στο κερί κι όχι να μετράμε τις σταγόνες μία μία.
  • Αφού λιώσει το κερί, αποσύρρουμε το σκεύος από τη φωτιά και περιμένουμε να κρυώσει λίγο για να προσθέσουμε τα αιθέρια. Ανακατεύουμε καλά και χυτεύουμε το κερί στο βάζο.
  • Όταν κρυώσει και στερεοποιηθεί το κερί, κόβουμε το φυτίλι που περισσεύει.
  • Πολλοί, επιλέγουν να κολλήσουν τη βάση του φυτιλιού στον πάτο του βάζου με σιλικόνη, εγώ όμως δεν είχα. Οπότε όταν έριξα το λιωμένο κερί, κρατούσα τον πάτο του φυτιλιού με ένα άλλο ξυλάκι, για να μη σηκωθεί η βάση κι αρχίσει να επιπλέει. Αφού έριξα το κερί, σιγά σιγά απέσυρρα το ξυλάκι με το οποίο πατούσα τη βάση του φυτιλιού:
  • Αν και δεν το περίμενα, έχει γλυκιά μυρωδιά για εμάς, βασανιστική υποθέτω για τα κουνούπια. Έκαψα το κερί  σε εσωτερικό χώρο μόλις άρχισε να δύει ο ήλιος, το έσβησα πριν πάω για ύπνο και δεν με ενόχλησε κανένα κουνούπι. Λογικό, αφού το πρωί που ξύπνησα μπορούσα  να διακρίνω κανονικά τη μυρωδιά του κεριού :) 
Stella Crown©