Sunday, September 18, 2016

σόγια, η αντιρυτιδική (soy, Glycine max)

how soy foods affect health
Φυτό ιθαγενές της Ανατολικής Ασίας, ανήκει στην οικογένεια των Ψυχανθών, καλλιεργείται στην Κίνα εδώ και 5.000 χρόνια ενώ στην ελληνική αγορά μπήκε μόλις τα τελευταία 20 χρόνια. Το μονοετές αυτό φυτό με τις πλούσιες ιδιότητες, αρχικά χρησιμοποιήθηκε για να προσθέσει άζωτο στο έδαφος ενώ πολύ σύντομα χρησιμοποιήθηκε στη διατροφή- υπάρχει ένα γνωμικό στην Κίνα που λέει πως “χωρίς τη σόγια, Σινικό Τείχος δεν θα υπήρχε” καθώς η σόγια ήταν βασικό συστατικό της διατροφής των 350.000 εργατών που έχτισαν το Τείχος.

Η σόγια είναι πολύ αγαπητή στις ασιατικές χώρες και πλέον απασχολεί ιδιαίτερα τον επιστημονικό κόσμο σχετικά με τη δράση της στον οργανισμό μας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και ασβέστιο, παρουσιάζει μεγάλη περιεκτικότητα βιταμίνης C σε σχέση με άλλα όσπρια και δημητριακά, ενώ περιλαμβάνει ακόμα βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα και μεταλλικά στοιχεία. Αυτό ομως που έχει προκαλέσει τεράστιο ενδιαφέρον είναι η υψηλή περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη- γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο καταναλώνεται ευρέως από χορτοφάγους ως ζωϊκό υποκατάστατο.
Χάρη στις ισοφλαβόνες που περιέχει, αποτρέπει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και προλαμβάνει έτσι ορισμένες μορφές καρκίνου όπως είναι ο καρκίνος του προστάτη κι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Οι ισοφλαβόνες αυτές μειώνουν επίσης τα επίπεδα της κακής χοληστερίνης, ρίχνουν την πίεση, αποτρέπουν την αθηροσκλήρωση, προστατεύουν κοινώς από καρδιοπάθειες.
Η σόγια προστατεύει επίσης από την οστεοπόρωση, ανακουφίζει τις γυναίκες από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης ενώ παράλληλα τονώνει τα “καλά” βακτήρια τα οποία ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Εκτός από όλα αυτά τα οφέλη όμως η σόγια έχει την ιδιότητα να καταπολεμά και τις ρυτίδες- η κατανάλωσή της μέσω της διατροφής μόνο, βελτιώνει την υφή της επιδερμίδας, διατηρεί το δέρμα ενυδατωμένο και προσδίδει μια φυσική νεανική λάμψη :)

Για να ωφεληθούμε όμως πραγματικά από την κατανάλωσή της θα πρέπει να αγοράζουμε βιολογική κι όχι γενετικά τροποποιημένη σόγια ενώ επιβάλλεται να προτιμάμε τα λιγότερο επεξεργασμένα προϊόντα της όπως είναι το γάλα, το έλαιο και το αλεύρι σόγιας. Είναι σημαντικό να αποτελεί μέρος της διατροφής μας κι όχι την κύρια διατροφή- δεν πρόκειται για διατροφικό θαύμα και πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο όπως και όλα τα υπόλοιπα διατροφικά είδη.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον διατροφολόγο σας.
benefits & uses of soybean oil
Όσον αφορά την καλλυντική χρήση του ελαίου σόγιας, πρόκειται για τα καλύτερα έλαια βάσης και δεν έχει σχέση με το μαγειρικό σογιέλαιο. Η διαφορά ανάμεσα στο καλλυντικό και μαγειρικό έλαιο σόγιας έγκειται στο ότι το καλλυντικό έλαιο έχει προκύψει μετά από διύλιση- έτσι πρόκειται για ένα έλαιο με ελαφριά σύνθεση. Παρέχει μαλακτικές και ενυδατικές ιδιότητες, περιποιείται τα μαλλιά και τονώνει διαίτερα τις ξηρές επιδερμίδες. Αναζωογονεί την επιδερμίδα, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτική δράση, μειώνει ρυτίδες και ραγάδες ενώ καταπολεμά δυσχρωμίες και πανάδες.
Στην αγορά μπορείτε επίσης να βρείτε και κερί σόγιας το οποίο είναι απόλυτα φυσικό προϊόν, μη τοξικό ενώ καίγεται σε ακόμα χαμηλότερη θερμοκρασία από την παραφίνη και διαρκεί περισσότερο. Δεν αφήνει δυσάρεστες οσμές, δεν αφήνει καπνό και δεν μαυρίζει τοίχους και κουρτίνες. Χρησιμοποιείται πολύ και στην παρασκευή καλλυντικών προϊόντων όπως κρέμες, λοσιόν, lip balms κλπ.

συνταγές με σόγια



Stella Crown©