Saturday, October 29, 2016

υλάνγκ υλάνγκ, ο ανθός των ανθέων (ylang ylang, Cananga odorata)

health benefits of ylang ylang
Αειθαλές τροπικό δέντρο της οικογένειας Annonaceae, εγγενές της Μαλαισίας, της Ινδονησίας και λοιπών χωρών της ανατολικής Ασίας. Το ύψος του υπέροχου αυτού δέντρου μπορεί να φτάσει και τα 15 μέτρα ενώ το άρωμα από τα άνθη του μπορεί να εντοπιστεί από απόσταση 10 μέτρων και παραπάνω. Διαθέτει φύλλα μακριά και γυαλιστερά και τα άνθη του είναι πρασινοκίτρινα ή ροζ με σχήμα αστεροειδές.

Η ονομασία του “ylang ylang” σημαίνει ο ανθός των ανθέων και του αποδόθηκε για το μεθυστικό κι αισθησιακό άρωμα που αναδίδει. Σύμφωνα με την Ινδονησιακή παράδοση, έχει την ιδιότητα να ξυπνά το πάθος και τις κρυφές επιθυμίες, γι΄αυτό και διακοσμούν τις κρεβατοκάμαρες των νεόνυμφων με αυτό, ενώ στις Φιλιππίνες χρησιμοποιείται από θεραπευτές σε βάλσαμα για να θεραπεύσουν τσιμπήματα εντόμων, δαγκώματα φιδιών, πληγές κι εγκαύματα. Χρησιμοποιήθηκε επίσης στις Μολούκες (ομάδα νησιών στην Ινδονησία) ως συστατικό σε προϊόντα περιποίησης μαλλιών με γνωστότερο το έλαιο Μακασάρ (macassar oil), το οποίο έγινε τόσο δημοφιλές στη Βικτωριανή Αγγλία που ενέπνευσε τη δημιουργία μιας ειδικής ταπετσαρίας για πολυθρόνες και λοιπά καθίσματα με την ονομασία “antimacassar”. Που κολλάει αυτό τώρα; κολλάει στο ότι οι άνθρωποι λούζονταν στην κυριολεξία με το έλαιο αυτό και όπου πήγαιναν να καθίσουν, άφηναν σημάδια- έτσι λοιπόν, φτιάχτηκε αυτή η ειδική ταπετσαρία η οποία εμπόδιζε το έλαιο Μακασάρ να αφήσει τη στάμπα του :)

Οι φαρμακευτικές ιδιότητες του υλάνγκ υλάνγκ αναγνωρίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα από Γάλλους χημικούς, τους Garnier & Rechler. Ανακάλυψαν λοιπόν πως το έλαιο  του υλάνγκ υλάνγκ ήταν μια αποτελεσματική θεραπεία σε ασθένειες όπως ο τύφος και η ελονοσία, ενώ παρατήρησαν πως μειώνει την αρτηριακή πίεση. Σήμερα χρησιμοποιείται επίσης για μείωση της αρτηριακής πίεσης, για μείωση του στρες, ως χαλαρωτικό και βελτιωτικό της διάθεσης. Λειτουργεί επίσης ως αντικαταθλιπτικό, τονώνει την αυτοπεποίθηση και την σεξουαλικότητα.
the flower of flowers
Το αιθέριο έλαιο του υλάνγκ υλάνγκ χρησιμοποιήθηκε ευρέως στην αρωματοποιεία, κυρίως σε ανατολίτικες και λουλουδάτες εσάνς ενώ δάνεισε το σαγηνευτικό του άρωμα ως νότα κορυφής σε μια από τις πιο διάσημες κολώνιες του κόσμου: Chanel No5. Αργοτερα, χρησιμοποιήθηκε στο “Beautiful” της Estee Lauder, στο “Poison” του Christian Dior και στο “Escape” του Calvin Klein.

Εμείς το αγαπάμε πολύ και το χρησιμοποιούμε επίσης σε όλα τα χειροποίητα καλλυντικά μας αφού είναι ευεργετικό τόσο για τα λιπαρά δέρματα όσο και για τα ξηρά. Θεραπεύει τα σκασμένα χείλη, επιδιορθώνει μαλλιά κι επιδερμίδα από το αλάτι της θάλασσας και από την έκθεση στον ήλιο και για να μην πολυλογώ είναι απίστευτα θεραπευτικό και θρεπτικό ακόμα και για τις πιο σκληρά αφυδατωμένες επιδερμίδες. Θεραπεύει επίσης την ξηρότητα στο τριχωτό της κεφαλής και ανακουφίζει από κνησμό και φαγούρα. Προτείνεται να συμμετέχει σε προϊόντα cold & flu.

συνταγές με υλάνγκ υλάνγκ
θρεπτική & αντιγηραντική μάσκα προσώπου με λευκή άργιλο

Stella Crown©
Κράτα τοΚράτα τοΚράτα τοΚράτα το