Wednesday, November 2, 2016

γιασεμί, το ντελικάτο (jasmin, Jasminum officinale L.)

jasmin flower meaning
Το γιασεμί ανήκει στην οικογένεια των Oleaceae, προέρχεται από την ελληνική λέξη ιάσμινον, η οποία ανάγεται στην περσική λέξη yâsamin (یاسمین) ή yāsam και είναι διάσημο για το πλούσιο, γλυκό και ντελικάτο του άρωμα. Πρόκειται για θάμνο αναρριχώμενο, αειθαλή αλλά και φυλλοβόλο, αναπτύσσεται σε εύκρατο κλίμα και γνωρίζουμε 300 περίπου είδη του.

Στην Αγιουρβέδα χρησιμοποιείται ευρέως για να χαλαρώσει τα νεύρα και να καταπραΰνει τα συναισθήματα, για να καταπολεμήσει την υπερένταση, τον πονοκέφαλο και κάθε είδους ψυχολογική ανησυχία. Είναι ιδανικό για περιπτώσεις κατάθλιψης, αναζωογονεί και εξισσοροπεί την ενέργειά μας, ενώ φημίζεται και για τις αφροδισιακές του ιδιότητες. Καταπολεμά τους πόνους περιόδου και τους πόνους τοκετού, συμβάλει όμως και στην ίαση των μυΐκών θλάσεων.

Από το γιασεμί εξάγουμε το αιθέριο έλαιό του μέσω απόσταξης ή μέσω εκχύλισης, το οποίο και χρησιμοποιείται ευρέως στην αρωματοποιεία και στη φαρμακευτική. Περιέχει βενζυλική αλκοόλη, λιναλοόλη, τερπινεόλη, γερανιόλη και λινολεϊκό οξύ. Έχει αντισηπτικές, αντιβακτηριακές και στυπτικές ιδιότητες γι’ αυτό και πολλοί το χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν καταρροή και βήχα, και για ανακούφιση από τον πονόλαιμο. Καταπολεμά τα έλκη στο στόμα, ενώ χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με πράσινο τσάι για απώλεια βάρους και ρύθμιση της κυκλοφορίας του αίματος. 
Τσάι γιασεμιού με άδειο στομάχι, ξεχάστε το, προκαλει σωρεία προβλημάτων ενώ καλό είναι να αποφεύγεται η υπερκατανάλωσή του καθώς περιέχει μεγάλες ποσότητες καφεΐνης.
Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν τη χρήση του.

Στα φυσικά καλλυντικά, χρησιμοποιείται από όλους τους τύπους επιδερμίδας, τονώνει την ελαστικότητα κι ενυδατώνει σε βάθος, περιποιείται ουλές και ραγάδες, μειώνει τις ρυτίδες και προλαμβάνει τη γήρανση. Είναι ιδανικό κυρίως για ξηρές, αφυδατωμένες κι ώριμες επιδερμίδες.

συνταγές με γιασεμί

Stella Crown©